A zene mindenkié- Közművelődési díjban részesült a losonci Gaál Ildikó

A zene mindenkié- Közművelődési díjban részesült a losonci Gaál Ildikó

Január 22-én, a Himnusz születésnapján, a Csemadok Orszégos Elnöksége döntése alapján, a losonci Gaál Ildikó is Csemadok Közművelődési Díjban részesült.

Gaál Ildikó 1954-ben született Rimaszombatban, élete és tevékenysége mégis leginkább Losonchoz köti. A zene iránti szeretét szüleitől örökölte, akik rajongtak a komolyzenéért. Ildikó a füleki zeneiskolában kezdett zongorát tanulni, innen indult a pályafutása. Később pedagógusi diplomát, majd matematika – zene szakon középiskolai tanári oklevelet szerzett a beszercebányai Pedagógiai Fakultáson. A főiskolai évek alatt kórustag volt, s ahogy munkába állt a losonci Pedagógiai Szakközépiskolában, a tanítás mellett az iskolai kórussal kezdett foglalkozni.

Eleinte vegyes volt a tagság, de a szlovák diákok is elénekelték mondjuk a Bárdos-műveket is magyarul, ami nagyon jó érzéssel töltött el. A 80-as évek közepétől viszont már kimondottan magyar diákok alkották a kórust. Népdallal 1981-től kezdtem foglalkozni. Akkor került az iskolába, leánykori nevén, Somoskői Ágnes, és még néhány nagyon jó népdalénekes leány. Az ő, a szülők és a kollégák biztatására jött létre aztán a népdalcsoport is“- nyilatkozta a kitüntetett.

Diákjai rendszeres résztvevői voltak a Tavaszi szél vizet áraszt országos népdalversenynek és a Bíborpiros Szép Rózsa országos népzenei versenynek,

ahol az éneklőcsoport, valamint a szólóénekesek is sikeresen szerepeltek. Sokszor értek el első helyezést, majd aranyminősítést. A kórussal az érsekújvári Csengő Énekszó országos versenyen többször is részt vettek, ahol ezüst és bronz fokozatot értek el. Ildikó a PéGé-n évekig vezette az énekkart és az éneklőcsoportot, a tehetséges diákokkal egyénileg is foglalkozott.

Az énekesei közül büszkén említi Somoskői Ágnest, Szabó Szilviát, Écsi Juditot, Luky Diánát, aki zeneiskolában tanít éneket, Varga Liát, a Rakonca néptáncegyüttes vezetőjét, Tóbisz Tamást, a magyarországi Mistral zenekar zenészét és énekesét, vagy Mágyel Dávidot, aki jelenleg Norvégiában élő zongoratanár, és egy újfajta zongoratanítási módszertant dolgozott ki.

Hírdetés

Mivel az énekkarral többször felléptek losonci és járásbeli rendezvényeken, így az akkori Csemadok vezetősége is felfigyelt Ildikó munkájára. Hahné Duray Éva biztatására, a Csemadok Losonci Alapszervezetének néhány tagjából, 2001-ben megalapította a kamarakórust, amely mostani nevét 2002-ben, a Losoncon született Serly Lajos és fia, Serly Tibor karmester és zeneszerző tiszteletére vette fel. A Serly kamarakórus jelenleg 11 taggal működik. Repertoárját világi és egyházi művek, valamint népdalfeldolgozások alkotják.

„Nagyon sajnáljuk, hogy 2020-ban nem sikerült megszervezni a kórustalálkozót a járvány miatt. Idén szeretnénk bepótolni az elmaradt rendezvényt. Egyelőre a próbákat is felfüggesztettük, de abban bízunk, hogy február közepétől újra találkozhatunk“- mondta, hozzátéve: nagy szeretettel várják új tagok jelentkezését is.

„Kérném azokat, akik érdeklődnek a zene iránt és szeretnek énekelni, hogy ne féljenek jelentkezni. Sokan megijednek attól, hogy nem énekelnek elég jól, de ha az ember sokat próbál, meg tudja tanulni, és a hangterjedelmet is nagyon jól lehet bővíteni. Hiszen a zene mindenkié“- fejtette ki.

Gaál Ildikó 20 éve vezeti önzetlenül a Csemadok Alapszervezete mellett működő Serly női kamarakórust. Elmondása szerint rendkívül hálás a tagoknak, hogy ilyen kitartóak és igyekvőek.

„Úgy vélem, hogy a Közművelődési díj nem csupán az én érdemem, hanem az egész kórusé. Nagyon köszönöm azt, hogy az idejüket erre áldozzák, hiszen a családjuk és a munkájuk mellett teszik mindezt. Nagyon szeretek velük dolgozni.“

Ildikó további munkájához sok erőt és jó egészséget kívánunk!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »