A zene a lélek mosdóvize – Új hangszerekkel gyarapodott a Bátyúi Művészeti Iskola

A zene a lélek mosdóvize – Új hangszerekkel gyarapodott a Bátyúi Művészeti Iskola

Németh László gondolatai a zene „hasznáról” mindenképpen időszerűek, hiszen sok helyen az önkormányzati optimizáció keretében kulturális intézmények (művészeti iskolák, kultúrházak, könyvtárak) megszűnéséről, bezárásáról hallunk.

A kistérségi központtá előlépett Bátyúi Nagyközségi Tanácsnál úgy vélik,

hogy a kultúrát nem csupán megőrizni, de fejleszteni is kell.

A közelmúltban kívül-belül megújult a Bátyúi Művészeti Iskola épülete, illetve az ambíciózus tervek között szerepel a kultúrház felújítása is. Reméljük, hogy ezek a tervek/álmok a közeljövőben megvalósulnak majd. 

Ehhez persze az is kell, hogy a helyi lokálpatrióták is mindenütt „zörgessék az ajtót”, ahonnan megfelelő forrásokat lehet bevonni. Legyen ez az ajtó Ukrajnában, vagy Magyarországon.

Tóth Miklós képviselő mindig is a szívén viselte a település sorsát, s lehetőségeihez képest – előbb megyei, jelenleg pedig járási tanácsi képviselőként – igyekezett fejleszteni az itteni intézmények infrastruktúráját. 2019-ben levéllel fordult a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársághoz, amelyben kérte Potápi Árpád János államtitkárt, hogy a rendelkezésére álló források révén nyújtson támogatást a nívós múltra visszatekintő Bátyúi Művészeti Iskola számára új hangszerek vásárlására, lévén a rendelkezésre álló hangszerek eléggé „korosak”.

A több mint 130 diákkal rendelkező, fél tucat települést kiszolgáló művészeti intézmény kérését végül 2020-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) teljesítette,

amely az államtitkár közbenjárására 5 millió forint összeget hagyott jóvá erre a célra. 

A program megvalósításához az intézményi hátteret a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány (elnök dr. Zubánics László) biztosította, s 2020 karácsonyára a megpályázott hangszerek beszerzésre és leszállításra kerültek az intézménybe. 

Az ünnepélyes átadásra az egészségügyi korlátozások miatt szűk körben 2021. január 27-én került sor. Ünnepi beszédében Tóth Miklós járási képviselő a kultúra támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ez a „feladat” a magyar kultúra napja, nemzeti imádságunk, a Himnusz születésnapja kapcsán mindenképpen aktuális és minden, a közösség érdekében tenni akaró és tudó ember számára küldetés.

Hírdetés

Tóth Miklós ismertette a projekt megvalósítását, amely során a rendelkezésre álló összegből az alapítvány az alábbi hangszereket vásárolta meg és adta át a Bátyúi Művészeti Iskolának:

4 ANTONI hegedű, 1 Jupiter saxofon, 1 Pearl River akusztikus zongora, 2 Weltmeister harmonika, 4 zongoraszék, 2 metronom, illetve egy Behringer hangosító berendezés. 

Az ünnepségen jelen volt Beke András, Magyarország beregszászi konzulátusának első beosztott konzulja, illetve Albertné Simon Edina, az Ungvári főkonzulátus konzulja. Buhajla József főkonzul ünnepi köszöntőjét tolmácsolva a konzul asszony kifejtette: „Napjainkban különösen fontosak ezeréves hagyományaink, Európában egyedülálló nyelvi és kulturális örökségünk ápolása, fejlesztése. Ennek a feladatnak a megoldásában hatalmas felelősség hárul nem csak az anyaország, de a határon kívül élő magyar testvéreinkre is a kultúra fejlesztésében, ápolásában.

Az elismerés és a hála szavai illetik meg minden, Magyarország határain kívül élő testvérünket, legyen az művész, politikus, pedagógus, akik néha a legnehezebb politikai és egzisztenciális viszonyok között ápolják, fejlesztik, megőrzik a magyar nyelvet és a kultúrát. Aki iskolát támogat, az biztosan a jövő felé tekint, bizakodó, optimista, nem pedig feladja az addig életét.

A támogatások azt szolgálják, hogy a fiataloknak legyen jövőképe, és minél jobb körülmények között szülőföldjükön tanulhassanak és boldoguljanak.”

Dr. Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány elnöke a kultúra mély gyökereire visszautalva kifejtette:

a zene egyidős az emberiséggel, hiszen a régészeti leletek szerint már a kőkorszaki ember is fontosnak érezte életét a „ritmus” köré szervezni,

első munkaeszközei mellett megtalálhatóan az első „zeneszerszámok” is.

Bátyú kistérségi központként – történelmi hagyományai amúgy is erre predestinálták – fontos kulturális szerepet kell, hogy betöltsön, ehhez megfelelő közösségi terekre, illetve eszközökre van szükség, s a civil szervezetek, helyi aktivisták egyik fő feladata, hogy hozzájáruljanak ezek biztosításához.

A Bátyúi Művészeti Iskola (igazgató Szabó István) tantestülete, illetve diákjai közel egyórás koncerttel bizonyította be a közönségnek, hogy nem véletlenül szereznek dobogós helyezéseket a járási, megyei versenyeken.

A program során az új hangszerek is „használatba” kerültek, bemutatva, hogy egy új zongorának egészen más hangzása van, mint egy korosabb társának.

Kívánjuk, hogy a beszerzett hangszereket mindenki örömére használják majd!

A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával valósult meg, amelyet ezúton is köszönünk – olvashatjuk a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány Facebook-oldalán.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »