A Za ľudí szerint szombaton folytatódnak a kormánypárti megbeszélések

Várhatóan szombaton, augusztus 20-án tárgyalnak újra a kormánypártok a koalíció jövőjéről, a megbeszélést Eduard Heger (OĽANO) kormányfő hívja össze – tájékoztatta a TASR-t a Za ľudí.

A kormányhivatal még nem erősítette meg a találkozó időpontját, Ľubica Janíková, a kormányfő szóvivője a TASR hírügynökségnek azt mondta, biztos, hogy még ezen a héten sor kerül rá.

A Za ľudí állásfoglalásában megismételte, hogy a négypárti koalíció fenntartását szorgalmazza, Sulíkot pedig azért bírálja, mert az európai energiaválság kicsúcsosodásakor akar távozni.

„Az e heti koalíciós megbeszélésen azt fogjuk kérni Richard Sulíktól, hogy ha annyira távozni akar, akkor azt csak a tél után tegye meg, mert a legrosszabb időszak elé nézünk az EU fennállása óta” – közölte a párt.

Az SaS részvételét Sulík és Ondrej Šprlák, a párt szóvivője is megerősítette. „Továbbra is kitartunk az SaS Országos Tanácsának határozata mellett, a tárgyalóbizottság arra kapott felhatalmazást, hogy az új koalíciós szerződésről tárgyaljon,

Hírdetés

– jelentette ki a TASR-nek az SaS szóvivője.

Az OĽANO és az SaS a közösségi hálón üzenget egymásnak. Igor Matovič (OĽANO) pártelnök szerint a koalíciós szerződésben az áll, hogy ha bármelyik koalíciós partner nem ért egyet valamivel, akkor vétójoga van.

„Mivel az SaS egyszer sem élt a vétójogával a családtámogatási csomag kapcsán, beleértve az elnöki vétó utáni parlamenti szavazást is, ebből logikusan következik, hogy ebben az ügyben nem lett megsértve a koalíciós szerződés, és az SaS tolerálta a csomag elfogadását” – írta Matovič a közösségi hálón.

„Az SaS félrevezetőnek és hamisnak tartja az OĽANO érvét, hogy módunkban állt volna megvétózni a fasisztákkal való együttműködésüket az elnöki vétó megtöréséről szóló parlamenti szavazáskor” – reagált az SaS és emlékeztetett, hogy Matovič nyilvánosan kijelentette, az SaS a kormányprogram alapján nem is tudná megvétózni a családtámogatási csomagot.

„A koalíciós partnerek csak a magasabb adóterhek megvétózását ismerték el a részünkről” – szögezte le az SaS, és a közösségi hálón közzétett egy összeállítást Matovič vétózással kapcsolatos nyilatkozataiból. A Bôrik kormányszállóban múlt pénteken tartott koalíciós megbeszélés nem hozott megoldást. Az OĽANO elnöksége és parlamenti frakciója már előtte leszögezte, hogy Matovič azután is pénzügyminiszter lesz, hogy letelik az SaS ultimátuma. A liberális párt pedig megismételte, hogy ha Matovič nem távozik augusztus végéig a kormányból, akkor az SaS miniszterei mennek.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »