A vírus nem adta fel Németországban, meghosszabbíthatják a korlátozásokat

Nem javulnak a járványügyi adatok Németországban – a korábbi gyors csökkenés után, most stagnál a napi új fertőzöttek száma. Szakértők szerint viszont túl magasak a számok, ami semmi jót nem ígér a folytatásra. Az új vírusvariánsok miatt ráadásul még nehezebb a védekezés. Az országban mindent megtesznek, hogy megfékezzék az új mutánsokat, így várhatóan meghosszabbítják a beutazási korlátozásokat is – közölte az M1 Híradója.

A belépésre váró autósokat ellenőrzik a rendőrök a német–cseh határon. A vasárnap életbe lépett korlátozások értelmében a külföldi állampolgárok közül csak a németországi lakcímmel rendelkezőket, valamint az ingázókat engedik át Ausztria és Csehország felől, amennyiben felmutatják negatív vírustesztjüket, és munkáltatójuk igazolja nélkülözhetetlenségüket.

Az elmúlt napokban az érkezők ötödét, mintegy tízezer külföldi állampolgárt fordítottak vissza a rendőrök. A lépés komoly indulatokat váltott ki a szomszédos országokban, de a német kormány máris a március elején lejáró határidő meghosszabbítását tervezi. Berlin mindenáron meg akarja fékezni az új koronavírus-mutációk terjedését.

Németország ugyanis bajban van.

„A berlini és a tartományi kormányok erőfeszítései ellenére sem csökken a fertőzöttek száma az országban” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján a járványügyi intézet vezetője.

Hírdetés

„A koronavírusos esetek száma Németország-szerte stagnál, és a hétnapos mozgóátlag már nem mutatja az eddigi gyors csökkenést. Türingiában pedig már újra emelkednek a számok, de más államokban is túl magasak az értékek” – jelentette ki a Robert Koch Intézet elnöke.

A szövetségi kormány egészségügyi minisztere úgy fogalmazott: a vírus még nem adta fel, ez pedig óvatosságra inti a kormányt. „A lezárások megszüntetésének igénye szinte tapintható, de nagyon óvatosnak kell lennünk a nyitással. Az elemzések szerint a brit vírusváltozat nagyon elterjedt Németországban, minden ötödik fertőzött szervezetében ezt mutatják ki” – jelentette ki Jens Spahn egészségügyi miniszter.

Szerinte a legfontosabb, hogy mindenki oltassa be magát, függetlenül attól, melyik vakcinát kínálják neki.

A vakcinaellátás javulásával hamarosan felgyorsulhat az oltási kampány az országban. Ezzel részben egybehangzóan nyilatkozott egy interjúban a bajor miniszterelnök is. Markus Söder szerint ugyanakkor megbocsáthatatlan az a tétovázás, ami az uniós vakcinarendelést jellemezte.

„A legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy Európa túl sok csalódást okozott az oltóanyagok terén. Túl későn rendeltünk és túl keveset. A megközelítés olyan volt, mintha gemkapcsokat vásárolnánk, nem pedig létfontosságú dolgot” – hangsúlyozta a kormányfő.

Markus Söder szerint mindez azért is volt súlyos hiba, mert az oltás jelenti az egyedüli hosszú távú stratégiát. „Azzal pedig, hogy Brüsszel folyamatosan korrigálja a megrendeléseket, gyakorlatilag minden egyes nap elismeri, hogy hibázott” – jelentette ki a bajor miniszterelnök.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »