A világot fenyegető tíz vezető ok között van a vakcinaellenesség

A világot fenyegető tíz vezető ok között van a vakcinaellenesség

Már több mint 123 ezer embert oltottak be Magyarországon koronavírus ellen, jelenleg a Pfizer és Moderna vakcinája érhető el.

A vakcinák vizsgálata két részből áll. Az egyik részét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet végzi – írja a Hirado.

Abban az esetben, ha vizsgálatra akarják bocsátani a szert,

akkor az etikai, szakmai vizsgálaton is átesik, ez kerül a Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottsághoz

– mondta Bitter István, a Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottság elnöke, az Egészségügyi Tudományos Tanács tagja.

„A hatóság vizsgálja azt, hogy megfelelően gyártják, hogy tiszta-e az az anyag, hogy embernek beadható-e az anyag, és hogy vizsgálatra bocsátható-e” – tette hozzá Bitter István.

Ezek után kerül sor arra a részre, ami nemcsak szakmai megfontolásokat tartalmaz, hanem számos etikai kérdést is, és a bizottságnak vannak laikus tagjai is, akik elbírálják azt, hogy például egy páciens minek van kitéve akkor, ha ezt a vizsgálati szert megkapja.

„Az orosz vakcina esetében ez az eljárás várható, tehát vizsgálatra kerül.

A kínai vakcina esetében még nem tudom pontosan, hogy milyen eljárás lesz, elképzelhető, hogy a hatóság forgalombahozatali engedélyt fog adni” – ismertette Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottság elnöke, aki megerősítette, hogy ezek a vizsgálatok minden szer esetében rendkívül szigorúak.

Hírdetés

„Talán még azt kell mondanom, hogy most még szigorúbbak, hiszen új szerekről van szó” – tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet a világot fenyegető tíz vezető ok között említi a vakcinaellenességet. „Az elmúlt száz évben az élettartam-növekedés nagyrészt a vakcináknak és az antibiotikumoknak volt köszönhető” – emelte ki.

Bitter István szerint a téveszmék, a tévhírek elsősorban a szociális médiákon keresztül terjednek, és úgy tűnik, hogy dialógus nélkül ezek ellen nehéz hatékonyan fellépni.

Sokak ellenvetése az, hogy ez egy inaktivált vírust tartalmaz, ám ez nem egyedi az oltások terén, hiszen az MMR, a kanyaró, a mumpsz és a rubeola/rózsahimlő elleni oltás, amit tizenöt hónapos korban kapnak meg a gyerekek, egy élő legyengített vírust tartalmaz.

Az IPV elleni oltás egy elölt vírust tartalmaz, ez két hónaposan kapják meg a gyerekek, majd ezután rendszeresen kapnak emlékeztetőt is.

Egyáltalán nem idegenek ezek az oltások, amelyek élő vagy elölt vírust tartalmaznak.

Például a gyermekbénulás esetén más rizikóról beszélünk a fiataloknál, gyerekeknél, szüleiknél és a nagyszüleiknél, mint amivel most szembetaláltuk magunkat. Egész más a rizikója egy 65 éven felüli csoportnak, mint a 15 és a 25 év közöttinek.

Bitter István szerint mindenkit meg lehetne kérdezni, hogyha

az ő szülei vagy a nagyszülei halnak meg, akkor mit szól hozzá, és akkor ott más lesz ez a megítélés.

„Ugyanakkor azzal is türelmesnek kell lennünk, hogy a 15–25 év közöttiektől mást visz el ez a koronavírus, mint a 65 éven felüliektől” – tette hozzá.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »