A világháborús japán szárazföldi haderő jelentősebb fejlesztései

A világháborús japán szárazföldi haderő jelentősebb fejlesztései

A második világháború elején a japán hadsereg jelentős hódításokat vitt véghez az ázsiai dzsungelekben. Ennek az egyik oka az volt, hogy a japán haderő felszerelése ideális volt ehhez a terephez.

Ruházat és egyéni felszerelés

Az egyik tényező, amit kiemelnek a világháborús japán haderővel foglalkozó források, az a japán katonák egyéni felszerelése és ruházata volt. A japán ruházatnak jellemzője volt, hogy akár a trópusi melegben is lehetett benne haladni, mivel könnyű volt. Emellett a japán ruházat az egyéb trópusi problémák ellen is védelmet nyújtott, például jól zárt volt a moszkítók ellen.

Műszaki támogatás: műszaki ezredek

Az egyik tényező, ami szerepet játszott a japán szárazföldi haderő sikereiben a ’41-’42-es időszakban, az a jelentős műszaki támogatás volt. Míg a legtöbb korabeli hadseregben egy hadosztály műszaki támogatását egy zászlóalj (német hadosztály) vagy pedig egy század (szovjet lövészhadosztály) végezte, addig a japán gyaloghadosztályoknak műszaki ezredeik voltak. Ez azért volt jelentős tényező, mert az ázsiai dzsungelekben gyakran kellett folyókon átkelni, amihez szükségesek voltak a hidászok.

Hírdetés

Ezredlövegek

A japán gyalogezredek egyik jellemzője volt, hogy rendelkeztek zászlóalj- és ezredlövegekkel. Emiatt a gyalogezredek jelentős támogatást tudtak nyújtani a gyalogságnak. A japán ezredlövegeknek és úgy általában a japán lövegeknek az volt a jellemzője, hogy a tűzerejükhöz képest nagyon könnyűek voltak. Emiatt a dzsungelben akár emberi erővel is lehetett mozgatni őket.

A japán harckocsik

Sokan szovjet innovációnak tartják a dízelmotoros harckocsik bevezetését. Ez leginkább annak a következménye, hogy sok könyv szól a szovjet T-34 típusú harckocsikról, aminek az egyik technikai jellemzője a dízelmotor alkalmazása volt. Viszont ha valaki jobban tájékozott a területen, akkor kiderül, hogy a japánok már évekkel korábban dízelmotorokkal látták el a tankjaikat. A dízelmotorok alkalmazása azért volt lényeges tényező, mivel ezáltal a japán hadsereg gazdaságosabban tudta üzemeltetni a harckocsiállományát, ami háborúban és békeidőben is jelentős szempont volt.

A háború kitörésekor a harckocsik számát tekintve a japán hadsereg rendelkezett a világ egyik legnagyobb állományával.

(Olvasónktól)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »