A világ tucatnyi országában megjelent már a gyerekeket támadó, májgyulladást okozó titokzatos betegség

A világ tucatnyi országában megjelent már a gyerekeket támadó, májgyulladást okozó titokzatos betegség

Világszerte jelennek meg olyan májgyulladásos esetek gyereknél, amelyek okát az orvosok egyelőre még nem ismerik. Egyelőre nem tudni, hogy fertőző betegségről van-e szó, ám ha igen, a szlovákiai szakértők szerint csak idő kérdése, hogy nálunk is megjelenjen.

Április 5-én az Egyesült Királyság “váratlan és jelentős” esetnövekedésről számol be az akut hepatitisz (májgyulladás) kapcsán. A betegség forrása ismeretlen, de elsősorban olyan kisgyermekeknél fordult elő, akik előtte teljesen egészségesek volta.

Azóta eltelt csaknem egy hónap, és a helyzet sokat romlott. Eseteket jelentettek már Írországból, az USA-ból, Izraelből, Hollandiából, Romániából és Japánból is. Kanada szerdától vizsgálódik nem konkretizált betegségek kapcsán – azt kutatják, hogy az eseteknek van-e köze a titokzatos májgyulladáshoz.

Világszerte 200 esetet regisztráltak eddig, a valódi szám nyilván ennél jóval több, mert ha nincsenek szemmel látható tünetek, a gyerekeket nem is látják orvosok.

A kétszáz beteg gyerek közül a legfiatalabb egy hónapos, a legidősebb 16 éves. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy már egy halálos áldozata is van a betegségnek, de nem árulta el, melyik országról van szó. Az egyetlen “jó hír”, hogy bár néhány gyereknek májátültetésre volt szüksége, a gyulladás nem krónikus jellegű volt.

Három elmélet: vakcina, koronavírus vagy koronavírus

Hírdetés

A legtöbb beteg gyereket az Egyesült Királyságban azonosították. Az általában Hepatitist okozó öt specifikus vírus egyikét sem találták meg a vizsgálatok során, helyettük azonban csaknem mindegyikük mintája pozitív lett egy konkrét adenovírusra – egy olyan kórokozóra, amely a megfázástól a szemfertőzésekig sok mindent okozhat. Ez az adenovírus eredetileg a gyomorrontásért felelős.

Bár az internetet ellepték az olyan spekulációk, miszerint a titokzatos betegség kapcsolatba hozható a koronavírus elleni oltásokkal, ez az elmélet nem valószínű, már csak azért sem, mert a fertőzött gyerekek száma 5 év alatti, így nem is kaptak oltást.

Más elméletek felvetették, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus lehet a ludas, ám egyelőre sem statisztikai sem virológiai összefüggést nem találtak. A koronavírus sokféle gyulladásért okolható, de a májgyulladás eddig nem volt köztük. A májgyulladásos betegek csak 16 százaléka volt pozitív COVID-ra.

Egy harmadik elmélet szerint mégis a koronavírus okolható a történtekért. Persze nem közvetlenül. A koronavírus miatt bevezetett lockdown intézkedések miatt sok gyerek kevesebb időt töltött társaságban, a szabad levegőn, kevésbé érintkezett így kórokozókkal is. Egyes kutatók szerint elképzelhető, hogy néhány esetben a gyerekek immunrendszere túlreagálja az egyébként szokványos adenovírussal való találkozást. A vírusokkal való találkozás fontos részét képezi a gyermek immunrendszerének fejlődésében – és a lezárások miatt némi lemaradás alakulhatott ki.

Ennek a teóriának az a bökkenője, hogy a túlreagálás általában súlyos hányás és hasmenés formájában nyilvánul meg, de nem májgyulladásként. Ez rendkívül szokatlan.

Körkép.sk, bbc.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »