A világ és a manipuláció szörnyű

A világ és a manipuláció szörnyű

Valóban mi vagyunk az úszók, akik a vízben csapkodnak, és ők a nemzeti identitásunk résztvevői, vagy az egész csak szórakoztatóipar? Érdemes hagyni, hogy folyamatosan megpróbálják mások a saját igazságukat lenyomni a torkunkon? Ezekhez hasonló, kérdéseknek álcázott kijelentések jellemezték Réz András szerda esti könyvbemutatóját. Az egy mondatra eső közhelyek száma jellemzően kettő volt. Sok újat nem hallhattunk, de azt is látni kell: a szereplők autonóm gondolkodók, akik a saját, többször is megfontolt véleményüket mondják. Egyre bizonytalanabbul, látva, hogy a világban zajló folyamatok kevéssé illeszkednek ahhoz, amit ők optimálisnak gondolnának. .

Már nem szorongok, de teljesen be vagyok… című kötetét mutatta be Réz András szerda este a Werk Stílus és Kommunikációs Akadémián. Így, kipontozva szerepel a cím: a kissé infantilis gesztus végigvonult a beszélgetésen is, ahol mintha csak tíz percig készítettek volna elő olykor egy-egy trágárságot, izgatottan lesve, ki mit fog szólni. Ennek a könyvnek a kulcsszava az ellenállás – hallhattuk az elején a Petőfi TV-s Horváth Gergelytől. Hiába, nehéz úgy ellenállni, hogy a vakmerőség a végére elillan: a szerző szerint nem igazán díjazták az ötletet, hogy három pont helyett be is fejezze a címet. Mindenesetre szóba került, mit ért ellenállás alatt. Szerinte mindig a kétkedést veszik észre a könyve kapcsán, „kétkedni viszont könnyedén lehet”, míg benne egyre több a düh, az elszántság, hogy nem szabad hagyni. Nem szabad engedni, hogy manipuláljanak, megfosszanak az önállóságunktól. Az esztéta állítása szerint már nem csak szorong, inkább teljesen kétségbe van esve.

 Horváth Gergely moderátor, Réz András esztéta, Lakner Zoltán politológus és Kolosi Péter médiaszakember Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet  

Hírdetés

 

A beszélgetéshez csatlakozott Lakner Zoltán politológus, a 168 Óra főszerkesztő-helyettese, illetve az RTL programigazgató vezérigazgató-helyettese, Kolosi Péter. Utóbbi volt az örök optimista: szerinte, még ha szorongunk is, a helyzet nem olyan szörnyű. Manipulációk kapcsán sok szó esett álhírekről, a Facebook által elénk sodortakról, Kolosi Péter hozta az örömöt az ürömben: egy felmérés szerint azért tudjuk, hogy ez nem a leghitelesebb hírforrás. Réz András felvetette, ha száz intelligens embert összehozunk, egy krokodiléval lesz egyenértékű az intelligenciájuk: tömegben mind lezüllünk. Ám Kolosi úgy látja, nincs nagy baj, mert a száz ember hazamegy, és sokan végiggondolják, mit mondtak-tettek.

Lakner Zoltán szörnyűnek látja a helyzetet, viszont nem újak a jelenségek szerinte. Míg Réz kikelt a szavazások ellen („kössenek kompromisszumokat, csak ne szavazzanak”), Lakner úgy látta, nem feltétlen negatív, ha a tömeg összejön és szavaz. Az érzelmektől sem kell tartani: most Trump nyert, de nyolc éve Obama, annak is legalább akkora érzelmi hatása volt, pedig az ő programjáról se sokat tudtunk. A helyzet rossz, de nem fátumok érvényesülnek, konkrét emberek hoznak konkrét döntéseket – mondta. Közben szóba jöttek Gyárfás lemondása kapcsán az úszók is – Réz így kifejthette, ez csak show-biz, és itt se hagyjuk manipulálni magunkat. Mindig fontos a kérdésfeltevés, derült ki, szóval feltehetjük mi is: biztos nem részei az úszófenoménok nemzeti identitásunknak ugyanúgy, mint az írók, zenészek, a nagy városi terek vagy a több évtizedig előttünk lévő celebek?

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »