A várttól eltérőek a mesterséges intelligencia hordozta veszélyek

A várttól eltérőek a mesterséges intelligencia hordozta veszélyek

Bár a mesterséges intelligencia használata (MI) felfelé ível, biztonságos alkalmazásáról nagyon is megoszlanak a vélemények. Bár sok problémát képes megoldani, a veszélyek aggasztóak, holott leginkább nem a sci-fi filmekben bemutatott veszélyekre kell gondolnunk.

Egyelőre a legtöbb, a mesterséges intelligencia alkalmazásával összefüggő és sajtónyilvánosságot kapott veszélyhelyzet az MI robotpilóta alkalmazásakor történt.

A Tesla elektromos autó robotpilótája okozta 2018-ban az első, önműködő jármű által, közúton okozott balesetet, amely egy gyalogos halálát okozta.

Korábban, 2016-ban is történt halálos baleset, amikor a sofőrök MI-robotpilóta üzemmódban haladtak a Teslával, és teherautóval ütköztek, ennél az esetnél azonban nem bizonyosodott be száz százalékosan, hogy az MI okozta-e a balesetet.

Hírdetés

2019-ben újra megismétlődött a robotpilóta üzemmódban történt emberéletet követelő ütközés.

És tényleg könnyű véletlenül hibás problémát adni neki megoldásra, majd többnyire nem jövünk rá addig, amíg valami balul nem sül el” – magyarázza Janelle Shane, MI kutató.

„A mai MI képes például felismerni egy gyalogost a képen, de fogalma sincs arról, mi az, hogy gyalogos, azonkívül, hogy vonalak, textúrák és dolgok gyűjteménye. Fogalma sincs arról, mi az, hogy ember.”

Kísérletében az MI-nek utasításra kellett összeraknia egy olyan robotot, amit aztán eljuttat A pontból B-be. Kijelölte a célt, az MI-nek magának kellett rájönnie, hogyan érheti el a célt. Az MI egy tornyot rakott össze az alkatrészekből, ami aztán eldől, és így jut el a B pontba. Gyakorlatilag megoldja a problémát, hiszen eljutott a B pontba, azonban a végeredményhez nem a „legjobb” megoldást választotta.

– folytatta Shane.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »