A választás dátumának kihirdetésével hivatalosan kezdetét veszi a kampány

A választás dátumának kihirdetésével hivatalosan kezdetét veszi a kampány

Szombaton, szeptember 30-án lesz a parlamenti választás. Boris Kollár házelnök pénteken hirdette ki hivatalosan a szavazás dátumát. A házelnök sajtótájékoztatóján hozzátette, a dátum máris megjelent a törvénytárban.

A politikai pártok, mozgalmak és koalíciók a törvény értelmében legkésőbb a választás előtt 90 nappal kötelesek leadni a választási listát, emellett letétbe kell helyezniük 17 ezer eurót, amit azok a pártok kapnak vissza, amelyek a szavazatok legalább két százalékát megszerzik. A választási kampány hivatalosan kezdetét veszi a választás dátumának kihirdetésével.

A törvény szerint a kampányköltségekbe beletartozik a pártnak adott ajándék vagy egyéb szolgáltatás szerződésben lefektetett ára és a tényleges ára közti különbség is, továbbá a párt politikai propagációs anyagaira fordított összeg a választást megelőző 180 napban.

Hírdetés

A törvény szerint kampánynak számít a párt, mozgalom és koalíció, illetve jelöltjeinek munkáját, céljait, programját a választott funkció elnyerése érdekében folytatott mindennemű népszerűsítő tevékenység, amelyért általában fizetni kell. „Ide értendő a szubjektumok érdekében és ellenében folytatott tevékenység is” – áll a törvényben.

Mindenki szavazhat, aki legkésőbb a választás napján betölti 18. életévét. Külföldről, postai úton is lehet voksolni, de ezt írásban, postai úton, vagy elektronikus formában előre kell kérvényezni. Nemcsak az állandó lakhelyükön, hanem az ország bármely településén leadhatják szavazatukat a választópolgárok, ha előtte kiváltják a választói igazolványukat.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »