A V4 valójában 2+2, cseh-szlovák és lengyel-magyar szövetségre oszlik – Cseszkó szépen kihátrál

A V4 valójában 2+2, cseh-szlovák és lengyel-magyar szövetségre oszlik – Cseszkó szépen kihátrál

A cseh és a szlovák kormány nem óhajtja kockáztatni jó viszonyát Nyugat-Európával azzal, hogy követi a lengyel és a magyar vezetés "kulturális ellenforradalmát" – fejtegette a lengyel sajtóban egy tót politikus. Szerinte Budapestnek és Varsónak nincs esélye, hogy beleszóljon az EU megváltoztatásába.

A magyar és a lengyel kormány politikai tőkét akar kovácsolni az EU problémáiból és el akarja terelni a figyelmet az országain belüli botrányokról – jelentette ki Ivan Stefanec szlovák kereszténydemokrata uniós képviselő – akinek pártja a Fidesszel együtt az Európai Néppárt tagja – az Onet-pl. lengyel hírportálnak nyilatkozva. A politikus a visegrádi csoport megosztottságát kommentálta.

Elemzők nemrégiben még arról cikkeztek, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezt a fórumot akarja unortodox politikája nemzetközi bázisává tenni. Azóta cseh oldalról is jelezték, hogy a V4 valójában 2+2, cseh-szlovák és lengyel-magyar szövetségre oszlik.

Egyre távolabb

Hírdetés

Stefanec szerint Varsó ás Budapest elvesztették minden esélyüket arra, hogy az unió megváltoztatásának reális tervét képviseljék. Ezért az ajánlja a lengyel és a magyar vezetőknek, hogy "térjenek vissza a konstruktív európai politikához". A V4 tagországai készek együttműködni az infrastruktúra fejlesztésében – adott példát az utóbbira, de Prága és Pozsony egyre erőteljesebben távolságot tart a Budapest és Varsó képviselte "kulturális ellenforradalom" ötletétől.

Nem hiszem, hogy Magyarország és Lengyelország valóban alternatívát akarnának mutatni a jelenlegi formában működő uniónak. Sem Budapest, sem Varsó nem képviseltek sohasem alternatívát, noha volt erre esélyük, például a szeptemberi pozsonyi csúcson – folytatta Stefanec.

Fontosabb az imázs

Prága és Pozsony nem akarja kockáztatni saját jövőbeni kapcsolatait Nyugat-Európával. Lehet, hogy (a szociáldemokrata) Robert Fico szlovák kormányfő hasonló állásponton van, mint magyar és lengyel kollégái, de bizonyára tart attól, hogy odalenne az imázsa, ha ezzel a nyilvánosság elé állna – véli a konzervatív tót politikus.

Stefanec szerint a V4-ek egységének helyreállításához vissza kellene térni a gyökerekhez. A rendszerváltáskor ezek az országok segítettek egymásnak stratégiai céljaik elérésében. Szerinte olyan lépésekre lenne szükség, amelyeknek köszönhetően a csoportba vonhatnák a balkáni államokat és Ausztriát is. Az első feladat az lenne, hogy segítsék a velük szomszédos Ukrajna és az EU közeledését.

(Napi nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »