A Turul-szobor visszaállítását követelik (Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács)

A Turul-szobor visszaállítását követelik (Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács)

Közleményben reagált az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos elnöksége, hogy a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága elrendelte a város fölé magasodó vár bástyáján található Turul-emlékmű eltávolítását, majd végre is hajtotta, hogy helyére az ukrán állam kiscímerét helyezzék. Az EMNT vezetősége elítéli a történteteket, és a Turul-emlékmű azonnali visszaállítását követeli.

Az EMNT vezetői szerint az egész Kárpát-medence magyarságát megrázta maga a döntés híre, amint az is, hogy rekordidő alatt le is fűrészelték a magyarság egyik legősibb történelmi szimbólumát, hogy helyére az ukrán állam kiscímerét helyezzék. A szervezet szerint a munkácsi Turul-emlékmű eszmei értékét, közösségmegtartó erejét jól érzékelteti az egyik kárpátaljai magyar által megfogalmazott párhuzam: olyan ez, mintha Kolozsvár főteréről távolították volna el Mátyás király szobrát. Az országos elnökség a leghatározottabban elítéli e magyarellenes és barbár cselekedetet, és a Turul-emlékmű azonnali visszaállítását követeli, ezzel együtt pedig szolidaritásunkról biztosítják munkácsi és kárpátaljai magyarokat, valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget és az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetséget.

Hírdetés

A közlemény további részében felhívják a figyelmet, hogy a mostani háború sújtotta helyzetben e megdöbbentő eset nem szolgálja a térség népeinek békés egymás mellett élését. Magyarország és vele együtt a többi, határon túli magyar közösség is példás összefogással segítette és segíti mind a mai napig Ukrajna bajba jutott népét, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Hasonló módon járt el az EMNT is, és segítő tevékenységüket ma is folytatják. Megjegyzik továbbá hogy a szomszédsági viszonyrendszer normalizálása, a kárpátaljai magyar közösség elleni állami terror megszüntetése és e nemzeti közösség jogegyenlőségének szavatolása jól felfogott ukrán érdek is egyben. „Joggal elvárható, hogy a háború árnyékában végbemenő ukrán nemzeti öntudatra ébredés ne csapjon át szélsőséges sovinizmusba s az őshonos kárpátaljai magyarság elleni, mindennapos atrocitásokkal súlyosbított pszichológiai hadviselésbe. Az etnikai feszültségek szítása további konfliktusokhoz vezet, ami egyik félnek sem érdeke, ráadásul a súlyos véráldozatokat követelő ukrán ellenállás hitelének is kárára szolgál” – olvasható az állásfoglalásban.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »