A tudósok éppen hihetetlen felfedezést tettek Stonehenge-nél

A tudósok éppen hihetetlen felfedezést tettek Stonehenge-nél

Stonehenge a régi idők egyik legelismertebb emlékműve. Hírneve ellenére a régészek kemény munkát fektetnek abba, hogy megértsék rendeltetését és az azt létrehozó társadalmat. Minden egyes több tonnás oszlopot sok mérföldön keresztül szállítva juttatták el jelenlegi helyére, ahol háborúval és idővel dacolva állnak.

Régóta tartja magát az az elmélet, mely szerint az oszlopokat vallási tiszteletből és temetkezési célból állították a vezetők és más neves-rangos személyek részére. 14 nő maradványait tárták fel, akikről úgy gondolják, hogy egytől-egyik fontos társadalmi pozíciót töltöttek be. A kőkör köré ásott 56 mészkőgödörből a 7 Aubrey Lyuknak nevezett kínálja a leginkább figyelemreméltó bizonyítékot.

A szénizotópos kormeghatározás és a töltések vizsgálata kimutatta, hogy 23 személy elhamvasztott maradványai találhatók ott. Közülük 14 nőé. Ezeket az embereket három-négyezer évvel ezelőtt hantolták el ott, ami Stonehenge esetében a legkorábbi temetkezésnek számít. A maradványok elhelyezkedéséből a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az eltemetett személyek magas rangúak lehettek. Tény, hogy sok nőt temettek a férfiak mellé, ami pedig sok mindent elárul a közösségükről.

„A régészet mostanára igazolta a temetkezési szokásokra alapozva, hogy a nők ugyanolyan jelentőseknek számítottak, mint a férfiak. Ez ellentétben áll a korai temetkezési sírdombokkal, ahol a jelek szerint a férfiak voltak prominensek.” – közölte Michael Pitts, régész és a British Archeology szerkesztője. – „A dolog természetéből adódóan – a temetők ritkák Stonehenge kivételével – bárkit is temettek el Stonehenge-nél, valószínűleg különleges személy lehetett, vagyis kiváltságos családból származhatott, különleges képességekkel vagy tudással rendelkezhetett, illetve vallási vagy politikai vezető lehetett.”

Hírdetés

Érdekes a múltba révedni, különösen, ha figyelembe vesszük e titkok feltárásához szükséges munkát. A korábbi társadalmi modellekbe nyert bepillantás fényt deríthet a modernkori modellre.

Vajon kik lehettek azok a nők, akiket Stonehenge-ben helyeztek végső nyugalomra?

Vajon milyen lehetett a társadalmi értékük, amely a vezető helyre emelte őket?

További teszteket és vizsgálatokat vettek tervbe. Remélhetőleg hamarosan több dologra is választ fogunk kapni.

Forrás: riseearth.com

Fordította: Száraz György

Boldog napot!


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »