A tudás érték – állandóan fejleszteni kell – Diplomaosztó az ungvári egyetemen

A tudás érték – állandóan fejleszteni kell – Diplomaosztó az ungvári egyetemen

Az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetében évente két alkalommal kerül sor diplomaosztó ünnepségre.

Nyáron a baccalaureus hallgatók, illetve a természettudományi szakirányban végzett magiszter hallgatók vehetik át okleveleiket,

míg a téli időszak a bölcsészettudományi szakos hallgatóké.

Így volt ez idén február 9-én is, amikor a második szemeszter első napjaiban 14 végzős diák vehette át diplomáját, közülük ketten kiváló eredménnyel.

A szakok szerinti bontás szerint 3 történelem, 4 nemzetközi kapcsolatok, társadalmi kommunikáció, országismeret (idegen nyelvi szakfordító), illetve 7 magyar nyelv és irodalom szakos magisztert bocsátott ki az intézet. Néhány hallgató a keresztképzések révén két diplomával térhetett haza. 

Az intézet Bercsényi Miklós könyvtárában sorra kerülő eseményre családias hangulatban, a közegészségügyi szabályok betartása mellett került sor, így az egyetemi talárok maszkokkal egészültek ki. 

A végzősöket dr. Spenik Sándor docens, az intézet igazgatója köszöntötte.

Mint elmondta, a pandemia miatt immár második alkalommal kerül sor a hagyományoktól eltérő diplomaosztóra.

Sajnos az egészségügyi korlátozások miatt az eseményen nem vehetnek részt a szülők, a barátok, akik támogatták a diákokat tanulmányaik során, azonban az intézet a lehetőségek függvényében igyekezett ünnepélyessé tenni a diplomaosztót. Hiszen ez egy életre szóló élmény. Nem feltétlenül a diploma miatt, ami csupán „tárgyiasult megtestesülése” az egyetem falai között megszerzett tudásnak:

Hírdetés

– Annak a tudásnak, amit senki sem vehet el önöktől. Mi igyekeztünk a legjobb tudásunk szerint önöket tanítani. A tanulás ma nem ér véget, hanem még csak most kezdődik. Az élet kihívás, amely során folyamatosan új képességeket, ismereteket kell szerezni. Fontos a fejlődés – ha ezt sikerült megértetni Önökkel, akkor már részben elértük a célunkat. És ha arra az alapra építkeznek, amit itt kaptak, akkor szép és sikeres jövő áll önök előtt.

Dr. Spenik Sándor az egyetem és az intézet vezetősége nevében gratulált a végzősöknek és azon reményének adott hangot, hogy néhányan tudományos pályán folytatják tovább tanulmányaikat.

Ezután a kibocsátó tanszékek vezetőinek útravaló következtek.

Dr. Zékány Krisztina docens, a magyar filológiai tanszék vezetője az elmúlt közel 6 esztendő szép emlékeit idézte. A filológiai tanszék egy igazi kis családként működik, s ez nem csupán a nappali, de a levelező tagozatra is vonatkozik, hiszen minden diákjuk pályafutását figyelemmel kísérik.

– Azt kívánom önöknek, hogy amit alapul kaptak, azt kamatoztatni tudják, és értékesítsék az életben. Jó alma materünk van, amit az is bizonyít, hogy a diákjaink több évtizede megtalálják és megállják helyüket a világban – mondta a tanszékvezető.

Dr. Zubánics László docens, a magyar történelem és európai integráció tanszék vezetője „útravalójában” a középkori történelembe nyúlt vissza, amikor az első egyetemek megkezdték munkájukat. A „magiszter” (mester) cím azt jelentette, hogy az illető elérte azt a tudásszintet, amelyet civil ember megszerezhet. Így van ez napjainkban is, hiszen a magiszteri diploma az egyetemi oktatói pálya első állomása is. Számos közép-európai országban kormányfők is „csak” magiszteri diplomát tudnak felmutatni, ezért a frissen végzett diákok számára fontos tudatosítaniuk, hogy az általuk szerzett oklevél, illetve a hozzá kapcsolt tudás igen nagy érték. 

– Ezekért a diplomákért jól megdolgoztak, megérdemelten váltak mesterekké.

Ez a dokumentum arról tanúskodik, hogy megszerezték a tudást, amit az élet minden területén felhasználhatnak. Ez a pár év komoly beruházás volt önmagukba, a jövőjükbe. Sok sikert kívánunk a továbbiakban is! – mondta.

A köszöntők után dr. Troski Viktor igazgatóhelyettes felolvasta a rektori rendeletet, majd dr. Spenik Sándor igazgató a tanszékvezetőkkel közösen átnyújtotta az okleveleket, kézfogással magiszterré és kollégákká avatva a diákokat. 

-fogarasi-


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »