A transznemű javára ítélt a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság a zólyomi eset kapcsán

A transznemű javára ítélt a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság a zólyomi eset kapcsán

Egy biológiai férfi – mindennemű nemváltoztató beavatkozás vagy “kezelés” nélkül – azt kért a zólyomi anyakönyvi hivataltól, hogy nemét férfi helyett írják át nőre, mivelhogy ő transzszexuális. A hivatal elutasította a kérést, mire az illető perre vitte a dolgot. Elsőfokon a bíróság a anyakönyvi hivatalnak adott igazat, ám az ügy átkerült a Legfelsőbb Közigazgatási Bírósághoz, amely most a felperes javára döntött.

Az esetre, amely miatt a bírósági eljárások elindultak, még 2019-ben került sor. A Besztercebányai Kerületi Bíróság azért adott igazat a zólyomi hivatalnak, mert az kérvényező nem nyújtott be igazolást nemváltoztató műtétről.

Az illető erre fellebbezett, az ügy átkerült a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságra, amely viszont semmissé tette az elsőfokú ítéletet. Beszédes, hogy már az indoklásban is nőnemben beszélt a bíróság szóvivője a sajtónak a transznemű felperesről.

Hírdetés

Az egész helyzetről rengeteget elárul, hogy a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság ugyan elismeri, hogy a felperes nem nyújtott be igazolást a műtéti nemváltoztatásról, de Szlovákia általános törvényi kerete nem is határozza meg, milyen iratokkal kell az ilyesmit alátámasztani. Mindezt megkoronázandó, a fellebviteli bíróság hivatkozik az Európai Emberjogi Bíróság joggyakorlatára az ilyen esetekben. 

A döntés miatt az ügy most visszakerül elsőfokra a Besztercebányai Kerületi Bírósághoz, amelynek most már kötelező lesz figyelembe vennie az Európai Emberjogi Bíróság joggyakorlatát döntésének meghozatalánál. 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a szlovákiai bíróságok nem először ítélnek az LMBTQ-személyek javára sokat vitatott módon. Október végén egy argentin állampolgár javára döntött a Zsolnai Kerületi Bíróság, aki állandó lakhelyre való bejegyzésért folyamodott, arra hivatkozva, hogy homoszexuális házasságot kötött az azon a címen élő szlovák állampolgárral. Az argentint a szlovák idegenrendészet perelte be, és vesztett. Egyelőre nem derült ki, hogy az idegenrendészet fellebbez-e a döntés ellen.

Standard.sk, Postoj.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »