A tót kormányfő sokkot kap a magyar feliratoktól, de soha nem voltak ilyen csudijók a magyar-szlovák kapcsolatok

A tót kormányfő sokkot kap a magyar feliratoktól, de soha nem voltak ilyen csudijók a magyar-szlovák kapcsolatok

Magyarország és Szlovákia szomszédos és szövetséges országok, és az elmúlt években mindkét oldalon sokat dolgoztak azért, hogy ez a korábban elképzelhetetlen mondat ma kimondható legyen – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután szlovák kollégájával egyeztetett.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: továbbra is szoros a kétoldalú együttműködés az Európai Unió jövőjét illető legfontosabb kérdésekben, mindkét ország kiállt az illegális migrációval szemben, és továbbra is kiállnak a kötelező betelepítési kvóták bevezetésével szemben.

A következő többéves uniós költségvetésről folyó vitákban is egyértelmű az álláspontjuk: az uniós források a közép-európai országoknak a szerződések alapján járnak – mutatott rá.

Kifejtette: jelenleg Szlovákia tölti be a visegrádi csoport (V4) elnöki posztját, és ez a legszorosabb, leghatékonyabb szövetség az EU-n belül, a folyamatos megbontási kísérletek ellenére is szoros az együttműködésük, a V4-es országok pedig az elmúlt hetekben is többször tanúbizonyságot tettek a szolidaritásukról.

Szijjártó Péter úgy vélte, a dinamikusan fejlődő magyar-szlovák kapcsolatok előnyösek a felvidéki magyaroknak és a Magyarországon élő szlovákoknak is.

A harmadik legfontosabb kereskedelmi partner

Közölte: tavaly meghaladta a tízmilliárd eurót a kétoldalú kereskedelmi forgalom, Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak. Folytatják a felvidéki gazdaságfejlesztési programot, fejlesztik a közlekedési kapcsolatokat: jövőre átadják az új komáromi közúti hidat és a rajkai gyorsforgalmi útösszeköttetést – mondta.

Hozzátette: emellett három új hidat építenek az Ipolyon, amihez uniós forrásokat nyertek, és napirenden van két megszüntetett vasúti összeköttetés újraindítása.

Hírdetés

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Nyitrán tiszteletbeli konzul vezette képviseletet, Besztercebányán pedig alkonzulátust nyitnak, ami mutatja, hogy Magyarország milyen nagy jelentőséget tulajdonít a kétoldalú kapcsolatoknak.

Szijjártó Péter megköszönte a szlovák parlamentnek, amiért nyilatkozatban állt ki Magyarország és Lengyelország mellett a brüsszeli eljárások vonatkozásában, valamint törvényt hozott arról, hogy a kisforgalmú vasúti megállóhelyeken is legyenek magyar nyelvű helységnévtáblák. (Ennek betartásáról, illetve arról, hogy tót kollégájának főnöke sokkot kapott, mikor Pozsony magyar neve is szerepelt egy közlekedési táblán, már nem volt szó – a szerk.)

A tárcavezető azt is megköszönte szlovák partnerének, hogy beszédet mondott a Budapesten jelenleg zajló nagyköveti értekezleten.

Lajcák: Soha nem voltak ilyen jók a kétoldalú kapcsolatok

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kijelentette: büszkék arra, hogy a jelenlegi magyar és szlovák kormány elérte, hogy még soha nem voltak olyan jók a kétoldalú kapcsolatok, mint most, és nincs olyan téma, amelyről ne tudnának tárgyalni. Ez a dinamikus párbeszéd előnyére válik az állampolgároknak és a gazdasági együttműködésnek is – vélekedett.

Mint mondta, a jó kapcsolat lehetővé teszi, hogy tudjanak foglalkozni a problémákkal és az uniós ügyekkel, továbbá dolgozhassanak azért, hogy a V4 hangját egyértelműen hallani lehessen, és konstruktívan hozzájárulhassanak az uniós vitákhoz.

Szijjártó Péter kérdésre elmondta: „nyílt vitánk van Jean-Claude Junckerrel”, az Európai Bizottság elnökével, ami nem új keletű kérdés. Juncker „a Soros-tervet hajtja végre” a migráció vonatkozásában, a bizottság mindent megtett az elmúlt időben a kvóták bevezetése érdekében, valamint nyomást fejtett ki a szuverén tagállamokra, hogy váljanak bevándorlóországokká – magyarázta. Hozzátette: mivel Soros György (sic!) és Jean-Claude Juncker nyíltan beszél minderről, mi is így teszünk, minden vitába beleállunk és nem hagyjuk szó nélkül a támadásokat.

Ugyancsak kérdésre a szlovák miniszter emlékeztetett: országa sem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját, és úgy vélte, a jelenlegi légkör nem alkalmas arra, hogy racionális vitát lehessen folytatni a migrációról Szlovákiában.

Nem maradhat el a V4-ek izraeli zsidóseggnyalása!

Arról is beszélt, hogy múlt keddre tervezték a V4 és Izrael miniszterelnöki csúcstalálkozóját, de előtte elhangzott egy szerencsétlen nyilatkozat az új izraeli külügyminiszter részéről, ami miatt Lengyelország jelezte, hogy ilyen körülmények között nem vesz részt a találkozón, és kérte, hogy halasszák azt el.

Mivel a kormányfők már úton voltak Izraelbe, úgy döntöttek, hogy csak kétoldalú megbeszéléseket tartanak, és a jelenlegi megállapodás szerint az év második felében rendezik meg a csúcstalálkozót – közölte.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »