A törököké lesz a budai Vár?

Sem elektromos, sem dízelhajtással nem kerülhet magyar gyártású midibusz a Várba? Jelenleg ez a helyzet. A 16+24 dízelbuszt a török Karsan Otomotive, a 7+14 elektromost a Siemens–Rampini–Rába szállítja, a magyar S91-es ismét hoppon maradhat.

Bevették a törökök a Várat – így kommentálta az Omni-bus. blog azt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján olvasható nyilvános jegyzőkönyvet, amelyik a midi autóbuszok beszerzésének elbírálását rögzíti. A dokumentum szerint a nyertes ajánlattevő neve Karsan Otomotiv, a nettó ár 870 millió forint. Iparági forrásból lapunk úgy értesült, hogy a döntés még nem végleges. Ám ha a megrendelő által közzétett dokumentum a végső állapotot rögzíti, akkor ismét hazai pályán esett el egy magyar gyártmány a nemzetközi versenyben.

Hírdetés

Idén áprilisban zárult először eredmény nélkül a várbuszok egy részére vonatkozó, 16+24 darabos dízelmiditender. Ezután már csak két pályázót hívtak meg, a hazai gyártású Rába-Molitus S91-est és a török Karsan Otomotive-ot az Atak típussal. A törökök ajánlata majdnem félmilliárd forinttal alacsonyabb, mint a hazai indulóé. A Rába-Molitus ugyanis 1,379 milliárd forintot kér a 16 járműért, míg a Karsan 870 milliót. A bírálat során maximálisan kiadható ezer pontból a Karsan Atak 960-at zsebelt be, míg a magyar induló mindössze 703,39-et.

Eközben zajlik a másik várbuszbeszerzés, az elektromosmidibusztender is. Ezen indult az Evopro nevű hazai cég saját fejlesztésű, kompozit anyagból készült járművével, amely épp a közelmúltban kapott hatósági engedélyt. Emellett szerepelt a Rába S91-es elektromos hajtással és a Rampini olasz gyártó midibusza Siemens elektronikával párosítva. Ez utóbbi pályázóhoz is kapcsolódott időközben a Rába, amely nem hivatalos híreink szerint csupán üléseket szerelhet be a járműbe, és nem futóművel, alvázzal vesz részt, mint az S91-es esetében. A BKK tájékoztatása szerint az eljárást még nem zárták le, de a Siemens–Rampini-Rába konzorcium pályázata várhatóan érvényes és nyertes lesz. Az Evopro lapunknak eljuttatott levelében azt írta, hogy a BKK a multinacionális beszállítókra szabott referenciákkal írja ki a közbeszerzéseit, a magyar szállítókat már a részvételi szakaszban kizárják. A BKK válaszában visszautasította az állításokat, szerintük egyenlő eséllyel versenyeztek a pályázók.

Eközben zajlik a fővárosban az a verseny is, amelyik tizenkét kiszervezett autóbuszjárat üzemeltetésével kapcsolatos. A korábbi százötven Mercedes autóbuszt szállító VT-Transmann (jelenleg VT-Arriva Kft.), a Wáberer Lívia tulajdonában lévő LIV Intertrans Nemzetközi Fuvarozó Kft., valamint a zsámbéki Kontakt-Busz Kft. között dőlhet el, melyik társaság szállíthat és üzemeltethet hetvenöt, illetve az opcióval együtt további negyvenöt autóbuszt Budapesten – tudta meg a Napi Gazdaság. Lapunk úgy értesült, hogy Wáberer Lívia valóban rokoni kapcsolatban áll a nemzetközi szállítmányozó nagyvállalkozó Wáberer Györggyel, azonban ez nem jelenti azt, hogy a kamionos cég állna a háttérben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »