A török katonai beavatkozás ellen tüntettek Bagdadban

A török katonai beavatkozás ellen tüntettek Bagdadban

Iraki polgárok tiltakoztak a török katonai beavatkozás ellen Bagdadban. A tüntetők lezárták a török nagykövetséghez vezető utakat és hangot adtak nemtetszésüknek amiért a török hadsereg többször is megsértette Irak szuverenitását és behatolt az ország területére.

A törökök február hónapban több hadműveletet is kezdeményeztek a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásai ellen, melyek iraki területeket is érintettek. A kurd kommunisták ugyanis átszivárogtak Irak északi tartományaiba és ezeket a területeket használják hátországnak a török hadsereg elleni támadásokhoz.

Erdogan elnök azután kezdeményezett katonai akciót, miután a múlt héten a kurd milicisták 13 török katonát és rendőrt gyilkoltak meg a határ menti területeken. A török államfő kedden azt is elmondta, hogy a hadműveletek során a török hadsereg átlépi a határt, hogy üldözőbe vegye a PKK fegyvereseit.

Hírdetés

A török kormány részéről felmerült egy esetleges biztonsági zóna kialakításának kérdése is az iraki-török határ mentén, mely védelmet nyújtana a kurd fegyveresek támadásaitól.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »