A török elnök méltatta a gabonaegyezmény meghosszabbítását

A török elnök méltatta a gabonaegyezmény meghosszabbítását

Recep Tayyip Erdogan pozitívnak nevezte Oroszország hozzájárulását az ukrajnai gabonaexport határidejének 60 napos meghosszabbításához – közölte a Kreml sajtószolgálata szombaton a török államfő és orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetéséről beszámolva.

„A török vezető pozitívan értékeli, hogy Oroszország egyetért az ukrán gabona fekete-tengeri kikötőkből történő elszállítására és az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport blokádjának feloldására vonatkozó isztambuli egyezmények határidejének 60 napos meghosszabbításával” – olvasható a közleményben, amely szerint Erdogan megértést tanúsított az orosz fél elvi álláspontja iránt, miszerint az egyezménycsomag második részét, az orosz agrárexport akadályozásának megszüntetését is maradéktalanul végre kell hajtani.

Hírdetés

A török elnöki hivatal közlése szerint „Erdogan elnök megköszönte Oroszország elnökének, Vlagyimir Putyinnak pozitív álláspontját a fekete-tengeri gabonakezdeményezés meghosszabbításával kapcsolatban”.

Oroszország március 18-án jelentette be, hogy 60 nappal meghosszabbítja az egyezmények hatályát, de figyelmeztetett, hogy ennek elegendőnek kell lennie az ENSZ-szel kötött megállapodás teljesítésére is. Putyin március 20-án úgy nyilatkozott, hogy Moszkva kész térítésmentesen gabonát szállítani afrikai országoknak, ha az ukrajnai gabonamegállapodás feltételeit nem tartják be.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »