A többség idén növekvő kiadásokkal számol, nagyobb beruházást nem tervez

A többség idén növekvő kiadásokkal számol, nagyobb beruházást nem tervez

Szlovákiában idén tíz emberből nyolcan a háztartási kiadások növekedésével számolnak. Többségük szerint ez havi 40-120 euró többletet is jelenthet majd. A megkérdezettek ötöde szerint a többletkiadások elérhetik a 200 eurót is. Mindez a Stem/Mark ügynökség reprezentatív felméréséből derül ki, melyet a Home Credit Slovakia megbízásából végzett tavaly decemberben.

Ami a pedig a bevételeket illeti, ezen a téren az ország lakossága nem vár pozitív változást. A megkérdezettek több mint a fele nem számol azzal a lehetőséggel, hogy háztartásának bevételi növekednének.

Erre határozottan nem számít százból kilenc válaszadó. A megkérdezettek közel negyede úgy véli, nem okoz majd számára gondot az eddigiekkel megegyező forrásokból fedezni a megnövekedett háztartási kiadásokat. Egyötödüknek viszont a növekvő kiadások fedezésére 121–200 euróval több bevételre lenne szüksége, sőt, a megkérdezettek 11 százaléka úgy látja, hogy kiadásai fedezésére több mint 400 euróval több bevételre lenne szüksége.

Hírdetés

A növekvő kiadásokkal szembesülő családok pénzügyi kondíciója megmutatkozik az idei évre vonatkozó terveikben is. A válaszadók több mint a fele nem tervez erre az évre nagyobb beruházást, például ingatlanfelújítást, gépkocsi vagy drágább elektromos fogyasztók vásárlását.

„A lakás-, illetve házfelújítás, új vagy használt gépjármű vásárlása, továbbá drágább háztartási gép, berendezés megvétele abba a kategóriába tartozik, melyet rendszerint tovább használunk, mint ameddig az erre a célra felvett hitelt törlesztjük. Ez egy alapvető szempont, melynek tekintetbe vételére felhívjuk ügyfeleink figyelmét, amikor a hitelfelvételt fontolgatják. Fontos azonban, hogy mindenki mérlegelje, rendelkezik-e a költségvetésében elegendő tartalékkal a havi törlesztőrészletek fedezésére váratlan események bekövetkezése, bevételkiesés esetére is“ – tanácsolja a Home Credit ügyfeleinek Miroslav Zborovský ombudsman.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »