A The Times brit lap szerint Lengyelország „Európa védőbástyája”

A The Times brit lap szerint Lengyelország „Európa védőbástyája”

A The Times című brit lap szerint Lengyelország a legelszántabb a NATO-tagok közül Ukrajna megsegítésében, ami egy követendő példa mások számára is.

A napilap pénteki „Európa védőbástyája” című vezércikkében arról ír, hogy Lengyelország Ukrajna “legelkötelezettebb és legerősebb” partnere az összes NATO-tag között. Ez egy „olyan példa, amelyet másoknak is követniük kell” – írja a The Times.

Lengyelország jelenleg rohamléptekben válik „Európa erős emberévé”. A védelmi kiadások elérik a GDP 4 százalékát, a Lengyel Fegyveres Erők jelenleg 114 000 aktív katonát tartanak fegyverben, de Varsó azt tervezi, hogy a haderő létszámá 300 000-re emelik.

Ugyanakkor a szomszédos Ukrajna elleni orosz támadás olyan komoly kihívást is jelent Lengyelország számára, mint sehol máshol a NATO-ban. A varsói kormány eddig több mint 1,5 millió menekültet fogadott be, vagyis sokkal többet, mint bármely más európai ország.

Hírdetés

A The Times szerint Lengyelország az „új NATO-tagok” közül talán a legtisztábban látja, hogy az orosz invázió „egzisztenciális fenyegetést jelent mindazokra az országokra nézve, amelyek egykor a Varsói Szerződés uralma alatt álltak.” A cikk hozzáteszi: Lengyelország nyíltan kifejezte félelmeit, utalva a lengyel külügyminiszter szavaira, aki azt nyilatkozta:

„A mi világunkban a függetlenség fogalma az Oroszországtól való szabadságot jelenti.”

A brit újság kiemeli, hogy „feltűnő a kontraszt Magyarországgal szemben”, hiszen habár mindkét ország „harcban áll Brüsszellel”, és „nacionalista kormányok”(nemzeti, megj.) uralják őket, mégis külön vált Varsó és Budapest szövetsége Ukrajna támogatását illetően.

Körkép.sk, The Times


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »