A térdfájdalom csillapítása

A térdfájás csillapításának sok módja van, komoly fájdalmak esetén akár műtétre is sor kerülhet. Mivel azonban a beavatkozást legtöbbször nem kell rögtön végrehajtani, a páciensnek van ideje mérlegelni az előnyöket és a hátrányokat.

A gyógyszeres megoldások mellett otthoni és alternatív módszerekkel is felvehetjük a harcot a kellemetlen tünet ellen, de elhúzódó fájdalom esetén mindenképpen keressük fel az orvost – írja a Házipatika.com.

Ha fáj a térdünk, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni: lehetséges, hogy csak túlerőltettük, vagy tettünk egy rossz mozdulatot, és nincs is semmilyen komolyabb probléma a háttérben. Az enyhébb sérülések két-három napos otthoni kezeléssel könnyen gyógyíthatóak.

Hírdetés

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segítségével (acetaminofen, ibuprofen, naproxen) könnyíthetünk a fájdalmon, illetve kipróbálhatunk helyileg ható sportkrémeket is.

Ha ezek nem hatnak, szükség lehet vényköteles gyógyszerekre is, amelyek enyhítik a fájdalmat vagy betegségünk (például a rheumatoid arthritis vagy a köszvény tüneteit. Néhány esetben térdízületbe beadott szteroidtartalmú injekcióra is szükség lehet, amely csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit és akár több hónapig is enyhíti a fájdalmat.

A betegség vagy sérülés milyenségétől függően többfajta műtét segítségével szabadulhatunk meg a fájdalomtól. Az egyik megoldás az artroszkópia, tehát az ízület tükrözése. Régen vizsgálati módszernek is használták, de ma már a modern képalkotó vizsgálatok térhódítása miatt majdnem kizárólag kezelési eljárást értenek alatta. Ezt a műtétet általában ambuláns módon végzik ízületi gyulladás, porcleválás, porcsérülés, illetve meniszkusz- és tárdszalagsérülések esetén.

Teljes vagy részleges térdprotézisre ízületi gyulladás vagy ízületi porckopás esetén lehet szükség. A beavatkozás során a teljes térdízületet vagy csak a legjobban károsodott részeket más mesterséges anyagokkal pótolják. A műtét akár 3 órán keresztül is eltarthat, és utána nagyon fontos a megfelelő rehabilitáció, tehát a többhetes pihentetés, a fizikoterápia és a gyógytorna.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »