A téli szünidőben utazókat, bulizókat kritizálta Ferenc pápa

„Ők is jó emberek, de nem gondolnak a betegekre, azokra, akik otthon maradtak, vagy akiket súlyosan érinti a gazdasági válság” – fogalmazott Ferenc pápa vasárnapi üzenetében.

A katolikus egyházfő a vatikáni apostoli palota könyvtárában tartott miséjében arról szólt, hogy elszomorítja, hogy a világjárvány közepén az emberek külföldre repülnek szórakozni, hozzátéve, hogy ők nem mérlegelik tetteik következményét – számolt be vatikáni tudósítójára hivatkozva a CNN.

„Ők is jó emberek, de nem gondolnak a betegekre, azokra, akik otthon maradtak, vagy akiket súlyosan érinti a gazdasági válság. Csak a nyaralásra és a szórakozásra gondolnak, ami fájdalmat okoz nekem” tette hozzá Ferenc pápa.

„Annyit tehetünk, hogy elkötelezzük magunkat arra, hogy vigyázzunk egymásra és otthonainkra” – fejtette ki, utalva az újévi misén elhangzott üzenetére.

A pápa nem először szólal meg a koronavírussal kapcsolatos ügyekben.

A katolikus egyházfő korábban bírálta azokat, akik nem hajlandók maszkot viselni, vagy éppen a korlátozások ellen tiltakoznak, megjegyezve, hogy „a saját kis érdekvilágukban” élnek.

A pápa 2020-as karácsonyi üzenetében hangsúlyozta, hogy az új koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni védőoltást mindenki számára elérhetővé kell tenni és ebben az államok együttműködését kérte.

Hírdetés

A Szentatya szavai az Angelus elimádkozása után:

Kedves testvérek!

Ismételten szeretném kifejezni jókívánságaimat mindannyiatoknak a most kezdődött új évre. Keresztényként kerüljük el a fatalista vagy mágikus mentalitást: tudjuk, hogy a dolgok annyiban javulnak majd, amennyiben Isten segítségével együtt dolgozunk a közjó érdekében, a leggyengébbeket és a leghátrányosabb helyzetűeket helyezve középpontba! Nem tudjuk, mit tartogat számunkra 2021, de amit egyenként és mindannyian együtt megtehetünk, az az, hogy még egy kicsit jobban iparkodunk azon, hogy törődjünk egymással és a teremtett világgal, közös otthonunkkal.

Igaz, megkísért bennünket, hogy csak a saját érdekeinkkel foglalkozzunk, hogy például folytassuk a háborút, hogy csak a gazdasági oldalra összpontosítsunk, hogy hedonisztikusan éljünk, vagyis csak a gyönyör utáni vágyainkat próbáljuk kielégíteni… Létezik ez a kísértés. Olvastam valamit az újságban, ami eléggé elszomorított: az egyik országban – nem emlékszem, melyikben –, hogy egyesek elkerüljék a korlátozásokat és egy jót nyaraljanak, aznap délután több mint negyven repülőgép szállt fel. Ezek az emberek, akik egyébként jó emberek, nem gondoltak az otthon maradottakra, annak a tömérdek embernek az anyagi nehézségeire, akiket a lezárás padlóra vitt, nem gondoltak a betegekre, csak arra, hogy nyaraljanak és szórakozzanak. Ez nagyon fájt nekem.

Külön is szeretném köszönteni azokat, akik nagy nehézségekkel kezdik meg az új évet, köszöntöm a betegeket, a munkanélkülieket, mindazokat, akik elnyomást vagy kizsákmányolást szenvednek.

Szeretettel köszöntök minden családot, különösen azokat, ahol kisgyerekek vannak, vagy ahol gyermek születésére várnak. A születés mindig a remény ígérete. Közel vagyok ezekhez a családokhoz: az Úr áldjon meg benneteket!

Áldott vasárnapot kívánok mindenkinek! Gondoljatok mindig Jézusra, aki pontosan azért lett testté, hogy velünk lakjon, jó és rossz dolgokban, mindig! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »