A települések nem kötelezhetők az utcák és a terek nevének megváltoztatására

A települések nem kötelezhetők az utcák és a terek nevének megváltoztatására

A szlovák parlament mai ülésén a képviselők nem szavazták meg azt a törvénymódosító jaaslatot, hogy a települések kötelesek megváltoztatni azoknak az utcáknak és közterületeknek a nevét, amelyeket a bűnös, totalitárius rendszerekben – a Tiso-féle Szlovákiában, illetve a kommunista Csehszlovákiában – vezető szerepet játszó politikusokról neveztek el.

A törvénymódosítás kezdeményezője, Tomáš Valášek független képviselő, aki jelenleg a Progresszív Szlovákia alelnökeként ül a parlamentben, arra az esetre hivatkozott, amely a Zsolnai járásban fekvő Várna (Varín) településen történt, amikor a helyi önkormányzat nem szavazta meg a Jozef Tisoról elnevezett utca nevének megváltoztatását.

Hírdetés

A jelenleg hatályos törvény csak a 2020. december 1-je után adott elnevezések közül zárná ki az efféle elnevezéseket, a módosító javaslat azonban szerette volna ezt visszamenőleg is kötelezővé tenni. A képviselők most erre a módosító javaslatra mondtak nemet, így Várnában továbbra is maradhat a Jozef Tiso utca.

Az esetleges módosításnak akár magyar vonatkozása is lehetett volna, miután az  első Szlovák Köztársaság idején Esterházy János is aktív politikus volt és mivel Szlovákiában továbbra is háborús bűnösként tartják nyilván, feltehetően bizonyos szlovák körök szívesen hivatkoztak volna erre.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »