A TASZSZ is említi az esetleges Orbán-Putyin találkozót

A TASZSZ is említi az esetleges Orbán-Putyin találkozót

A magyar miniszterelnök közvetítőként jár el az ukrajnai konfliktusban, nem tárgyalóként – tisztázta Bóka János miniszter a nyugati sajtó számára a tass.com orosz hírügynökség szerint-

Fájl:TASS Logo (Cyrillic) 2017.svg – Wikipédia

wikipedia

A tárcavezető elmondta, hogy Orbán közvetlenül a kijevi látogatása után elküldte az utazás összefoglalóját az EU Tanácsának, ezzel demonstrálva a „mozgásteret”.

Hírdetés

Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyfajta közvetítőnek tekinti magát az ukrajnai konfliktusban, aki mindkét fél álláspontját tisztázza a békefolyamat előremozdítása érdekében, miközben nem vesz részt közvetlen tárgyalásokban – mondta Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter.

„A Tanács elnökségeként természetesen nincs sem intézményi, sem politikai felhatalmazásunk arra, hogy bárkivel tárgyaljunk… háborúról és békéről, Ukrajna és Oroszország között, A miniszterelnök tudja, hogy a saját nevében tárgyalt [Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnökkel], [és] nem volt joga a Tanács nevében beszélni” – mondta Bóka.

Július 4-én számos sajtóorgánum arról számolt be, hogy Orbán állítólag Moszkvába látogathat legutóbbi kijevi útja után. Charles Michel leköszönő európai tanácsi elnök ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Magyarországnak nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében beszéljen Oroszországgal.

A magyar kormányfő nem erősítette meg azokat a híreket, amelyek szerint Moszkvába utazna, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon az ukrajnai konfliktusról.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »