A tankerületeknél tiltakoztak a sztrájk idejére elrendelt rendkívüli szünetek miatt

A tankerületeknél tiltakoztak a sztrájk idejére elrendelt rendkívüli szünetek miatt

Hatszáznál is több oktatási intézményben volt sztrájk pénteken. A megmozdulást, és Gulyás Gergely csütörtöki bejelentését az InfoRádióban Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke értékelte.

Több mint 600 intézményben – a tankerületek harmadában – volt valamilyen sztrájk pénteken, és egyre több vidéki, kisebb településen is volt a sztrájkot kísérő vagy megelőző valamilyen megmozdulás. Egyre több óvoda csatlakozik az akcióhoz. Gosztonyi Gábor szerint ez azt jelzi, hogy már nemcsak az oktatásban dolgozók, hanem az oktatásban érdekeltek – diákok és szülők – is egyre inkább úgy látják, hogy nagyon rossz irányba mennek a dolgok az oktatásban, és mindenki változásokat sürget. Pontos létszámot legkésőbb kedden tudnak mondani.

Azzal kapcsolatban, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón a tervezett fizetésemelés felgyorsításáról beszélt, Gosztonyi Gábor elmondta: a bejelentéssel nem érte el a kormányzat a célját.

„Nagy valószínűséggel emögött a kommunikációs lufi mögött az állt, hogy visszavegye a tiltakozások lendületét, de ez nem jött be. Már mindenki tudja, hogy a kormány azokat az ígéreteket sem szokta feltétlenül és maradéktalanul betartani, amelyeket ő maga foglal jogszabályba, hát még az ilyen, folyamatos feltételes módban, sorozatos »ha« szóval kezdődő ígéreteket” – értékelt a szakszervezeti vezető.

Meglátása szerint

már csak akkor lesz megnyugvás, ha egyrészt a kormány aláírja az Európai Unióval a megállapodást, illetve ha megállapodik a sztrájkbizottsággal.

Megismételte: a Pedagógusok Szakszervezete és a sztrájkbizottság számára is elfogadhatatlan, hogy „egy 12 éve magát melldöngetve nemzetinek nevező kormány egy olyan nemzetfontosságú ügyet, mint az oktatást, kizárólag külföldi segélyekből óhajt megoldani.”

Hírdetés

A szakszervezet azt szeretné továbbá, ha a kormány nem a Kormányinfókon keresztül üzengetne, hanem a jogszabályokat betartva összehívná a sztrájkbizottságot, és ott beszélnék át ezeket az ügyeket. Hiányolják a több mint egy hete írt nyílt levelükre a kormányzati választ. Ebben egyebek mellett kormánybiztos kinevezését sürgették az egyeztetésekre.

Folytatódik a gördülő sztrájk, és október 27-ére egy újabb kiemelt napot jelentettek be a sztrájkbizottság tagjai – emlékeztetett a PSZ elnöke. Novemberre is készülnek akciókkal, többek között a demokrácia órák megtartásával. November 26-ára pedig egy nagy megmozdulást hirdettek a Kossuth térre.

„Ez nem fenyegetés, hanem ígéret: nem fogunk addig leállni, amíg tényleges változások el nem indulnak a közoktatásban, mert ez a helyzet már-már a katasztrófán is túlmutat” – közölte Gosztonyi Gábor.

Nyitókép: Facebook/Pedagógusok Szakszervezete PSZ

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »