A születésnapján emlékezzünk a komáromi operettkirályra!

A születésnapján emlékezzünk a komáromi operettkirályra!

Százötvenkét évvel ezelőtt Komáromban látta meg a napvilágot a később világhírnévre szert tett Lehár Ferenc zeneszerző-karnagy, akinek az április 30-i születésnapjáról minden évben közös koszorúzással emlékezik meg a városvezetés, a Lehár Ferenc Polgári Társulás és a Csemadok Komáromi Alapszervezete.

Az idei megemlékezésre pénteken, szűk körben került sor. Miután elhangzottak Klemen Terézia, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnökének és Keszegh Béla polgármesternek a komáromi operettkirály munkásságát méltató, múltidéző szavai, a résztvevők elhelyezték a hála koszorúit a Lehár-szobor talapzatánál. Az ünnepi aktuson többek közütt a Magyar Krónika magazin által januárban rendezett,  A hely szelleme című fotókiállítás kurátora, Partos Nagy Eszter esztergomi képzőművész – tárlatkurátor is tiszteletét tette.

A szobor mellett továbbra is szemrevételezhető a Lehár Ferenc Emlékévben a helyi Touristinfo által installált, kültéri Lehár Ferenc-emlékkiállítás, amely magyar-szlovák nyelvű, szabadtéri panelei segítségével a város jeles szülöttjével kapcsolatos ismeretek gyarapíthatók. Az egyiken ez olvasható:

A Lehár-operettek sikerének titka elsősorban az volt, hogy a Mester újító fantáziával, színvonalas muzsikával és nagy szakmai hozzáértéssel ötvözte a párizsi és bécsi könnyűzenét a Monarchia, illetve a világ más népeinek zenei örökségével, ekképp biztosítva a sajátos leháros hangzást. Még az életében az a mondás terjedt el, hogy a zenés színpadnak 3 műfaja van: az opera, az operett és Lehár.

Bár ő Bécsben lelt otthonra, a magyar állampolgárságáról azonban az élete végéig nem mondott le… A XX. század 20-as éveinek 2. felében és a 30-as években zseniális művek sorozatával örvendeztette meg a közönséget. Akkor már a világ legismertebb és legünnepeltebb operettszerzőjének számított. Az 1948. október 24-én elhunyt és a bad ischli temetőben örök nyugalomra helyezett kiválóság életművét 32 operett, közel 200 táncmű és számtalan dal, induló alkotja, amelyeknek köszönhetően még életében elfoglalta helyét az egyetemes zenetörténet jeles alakjai között”.

Hírdetés

A Mester 150. születésnapján indított Lehár Ferenc Emlékév – programsorozat keretében, a Duna Menti Múzeum és a Lehár Ferenc Polgári Társulás együttműködésének köszönhetően, A komáromi operettkirály címmel nagyszabású emlékkiállítás nyílt a Kultúrpalotában. Korábban pedig a Klemen Terézia és Margitay Zoltán által írt  Az operettkirály – Lehár Ferenc életútja című, tartalmas könyv jelent meg. Akkoriban a Ma7 mindkét örvendetes hírről beszámolt, amelyek után a portálunkat nemrég újabbról tájékoztatta Galo Vilmos, a napokban Polgármesteri Díjjal jutalmazott történész.

„A Pro Museum Társulásunk „Komáromi gyerek vagyok“ – Lehár Ferenc élete és zenei munkássága címmel, a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jelentetett meg egy magyar-szlovák nyelvű könyvecskét a város világhírű szülöttéről. Mivel ez a kiadványunk kétnyelvű, ezért a jellege eltér a Pro Museum – sorozatunkban eddig napvilágot látott 6 magyar nyelvű könyvétől. Emiatt azt különálló könyvecskeként adtuk ki. A Duna Menti Múzeum jubileumi Lehár-kiállításának az anyagát kissé átdolgoztam – kibővítettem, s a tárlatunk képanyagának javával együtt kötetbe foglaltam. Felmerült annak lehetősége, hogy ily´ módon egy új, magyar-szlovák nyelvű sorozatot indítunk azért is, mert a tárlatok kapcsán katalógusokat nem szoktunk megjelentetni“ – mondta el a Ma7-nek Galo Vilmos, a kiadvány szerkesztője. Hozzátette: mivel a Covid-járvány és a szigorú rendelkezések miatt a Lehár-kiállítást a reméltnél kevesebben láthatták, az arról lemaradóknak is némi hiánypótlásként szolgál a kötet. Továbbá a múzeum állandó Lehár Ferenc-kiállítására betérő, bel- és külföldi látogatók is szívesen vásárolják meg a csupán 5 euróba kerülő könyvecskét.

Bár a múzeum szakemberei korábban Jókai Mórról és Lehár Ferencről is összeállítottak egy-egy állandó kiállítást, eddig csak Mácza Mihály Jókairól szóló kis könyvét tudtuk kínálni az érdeklődőknek. Újabban már a Komárom másik jeles személyiségéről szóló kötetet is emlékül hazavihetik, s bármikor elővehetik, magyarul és szlovák is olvasgathatják.

Mivel főleg a turistaidény alatt a múzeumunkban osztrák és német látogatók is megfordulnak, a jövőben érdemes lenne német és angol nyelvű részekkel is bővíteni az efféle kiadványokat. Persze, e terv megvalósításához újabb anyagi támogatókat kellene szereznünk“ – magyarázta a szerző.

Komáromban a Lehár-kultusz számos megnyilvánulásával találkozhatunk. A szülőházát 1940-ben magyar, majd 1958-ban kétnyelvű emléktáblával jelölték meg, ám a 70-es években lebontották. Annak helyén azonban emlékparkot létesítettek, amelyet róla neveztek el, s ott 1980-ban állították fel az Emil Venkov által készített, 255 centiméter magas szobrát. Ugyanabban az évben állandó Lehár-emlékkiállítást létesítettek a Duna Menti Múzeumban, amely az intézmény Zichy-palotabeli részlegén tekinthető meg.

A Városi Művelődési Központ pedig először 1986-ban tartotta meg a Lehár Ferenc Zenei Napokat, amelyeket megújított formája a máig megrendezendő Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny. Majd 2012-ben alakult meg a Lehár Ferenc Polgári Társulás, amely a Mester emlékezetének a megőrzését és kultuszának ápolását tűzte ki célul – többek között a nevéhez és munkásságához méltó rendezvények szervezésével.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »