A szövetségben élő emberről tartott előadást Pécsi Rita a házasság hete pécsi programsorozatában

A szövetségben élő emberről tartott előadást Pécsi Rita a házasság hete pécsi programsorozatában

A házasság hete országos programsorozathoz kapcsolódva szervezett előadást a Pécsi Egyházmegye családreferatúrája február 14-én, hétfőn este a Magtár Látogatóközpontban, ahol a 2021. évi Média a Családért-díj közönségdíjas neveléskutató szakembere, Pécsi Rita osztotta meg gondolatait szövetségről Istennel és társunkkal.

Előadásában az emberi élet és a szeretet legnagyobb kalandjának, képességének és lehetőségének nevezte a szövetségben élést – Istennel, társunkkal, barátainkkal, testvéreinkkel –, mely minden esetben mély, minőségi kapcsolódást, beteljesedést jelent az abban részt vevők számára.

A szövetség Istennek és embernek adott válasz is lehet – szögezte le Pécsi Rita. – Az Istennel való szövetség válasz Isten hívására, aki saját képmására teremtett minket. Az istenkapcsolatban a véges ember szövetséget köthet a végtelen Istennel, melyben az isteni hatalom az emberi tehetetlenséget sikerre viszi.

„Nézd, én veled vagyok. Mindenütt oltalmazlak, ahová mégy, és visszavezetlek erre a földre. Nem hagylak el, amíg véghez nem viszem, amit megígértem neked.” (Ter 28,15)

Egyfajta személyes dialógus, amely valódi kölcsönösségről szól. Ilyen a házasság egysége, férfi és nő szövetsége – hangzott el az előadásban.

Pécsi Rita kifejtette: a szövetségben élő ember lelke nyugodt, nem görcsöl, mert van szövetségese, akire támaszkodik, akiben megbízik, és ez a lehetőség számára nyugalmat ad.

Hírdetés

Tegyük le a kapcsolatunkat, életünket, szövetségünket Isten kezébe, mert minden attól függ, hogy kinek a kezébe tesszük le a sorsunkat – hangsúlyozta Pécsi Rita. – Ha pedig szövetségre lépünk, és összeadjuk, amink van, a szövetségi élet szövetségi gyümölcsöt terem; olyan gyümölcsöt, amelyet a szövetségesek egyike sem teremhet meg egyedül.

„Én egy kis ceruza vagyok Isten kezében, aki a világnak szerelmes levelet ír. Ő gondolkodik. Ő ír. A ceruza nem képes arra, hogy ezt megtegye” – idézte Kalkuttai Szent Teréz anya gondolatait az előadó.

A szövetségeinket lehet építeni és fejleszteni, mégpedig életeseményeink szemlélésén keresztül, személyes beszélgetések és imádságaink által, melynek hármasát a száj, a szív és az élet imájának is nevezzük. Van, amikor a száj imája indítja meg a szívet. Van, amikor nem tudunk megszólalni – olyankor a szív megindul, túlcsordul, szólásra nyílik a száj. Van, amikor az életeseményeinket szemlélve valami megszólít, amire reagál a szív, és megszólal a száj.

„Ha valakit megszeretsz, vegyél egy jó nagy szemeteszsákot. Mindennap dobd bele a másik hibáit! És felejtsd el! Nézz a szemébe! Ember ő is, szegény, mint te, és teli van hibával. Ne azt nézd, hanem a szemeit! Csakis a szemeit! Vagy még inkább: a szívét!” – utalt Müller Péter író gondolataira Pécsi Rita neveléskutató a házasság hete alkalmából a pécsi Magtár Látogatóközpontban tartott előadása zárásaként.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »