A Szövetség Most-Híd platformja a Csemadok-törvényt torpedózza. A tervezetet Bárdossal előkészítő Gyimesi nem érti, de kész annak elnapolására

A Szövetség Most-Híd platformja a Csemadok-törvényt torpedózza. A tervezetet Bárdossal előkészítő Gyimesi nem érti, de kész annak elnapolására

Bár 1996 óta ismét évi 300 ezer euró szlovák állami plusztámogatás érkezhet a Csemadokhoz, Gyimesi György javaslatának nem mindenki örül. Az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselője kijárta a politikai akaratot hozzá a kormánykoalícióban, a finisben mégis nem várt helyről próbálják ellehetetleníteni a sikert.

A dolgok hátterében egyszerű politikai irigység és közéleti harcok bújnak meg, melynek kárvallottja a Csemadok és annak több tízezres tagsága lehet. A Szövetség Most-Híd platformja akár még az állami támogatást is feláldozná azért, hogy Gyimesi György (OĽaNO) ne tudjon eredményt felmutatni.

A dolog pikantériája, hogy mindezzel Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke került szürreális helyzetbe. Bárdos ugyanis végig be volt vonva a Csemadok-törvény tervezetének előkészítésébe, és üdvözölte annak végső verzióját.

A Szövetség országos elnökségi tagjaként most mégis asszisztál Rigó Konrád, a Szövetség vegyespárti platformja elnökének hangulatkeltéséhez, aki szerint:

“A benyújtott tervezet (szerk. megj. ún, Csemadok-törvény) nagyon sok tisztázatlan kérdést vet fel, aminek végeredményeként nem csak a többi szereplőre, de mindenkire káros lehet,”

Hogy pontosan mire gondol Rigó, nem tudni. A Körkép.sk mindenesetre elküldte az ezzel kapcsolatos kérdéseit a párt sajtóosztályához, várjuk a válaszokat.

Hírdetés

Rigó a legutóbbi, Smer – SNS – Most-Híd féle maffiakoalícióban a kulturális minisztérium államtitkára volt. 2019-ben éppen ő kezdeményezte közvetve a Csemadok megszüntetését, egy másik, szintén magyar kulturális és társadalmi szervezet megalapításának céljával. Javaslatát akkor Solymos László (Most-Híd), a Szövetség Országos Tanácsának jelenlegi elnöke is támogatta.

Miért akarja a Most-Híd felszámolni a Csemadokot?

Gyimesi György Rigó felvetésére reagálva arról úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy a körülményekre való tekintettel kész a Csemadok-törvény tervezetének elnapolására. Egészen addig, amíg a Szövetség politikusai házon belül nem tisztázzák saját álláspontjukat a kérdésben, és nem adnak világos választ önellentmondásaikra.

Jelenleg ugyanis az a helyzet állt elő, hogy a Szövetség politikusa, Rigó Konrád azt a tervezetet támadja, melyet párttársa, Bárdos Gyula a Csemadok elnökeként Gyimesi Györggyel egyeztetve jóváhagyott.

A témával még foglalkozunk.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »