A Szövetség megyei politikusai Gombaszögön: nem adjuk a kórházainkat!

A Szövetség megyei politikusai Gombaszögön: nem adjuk a kórházainkat!

A Gombaszögi Nyári Tábor pénteki fórumán a Szövetség megyei képviselőit: Viola Miklóst, Furik Csabát és Cziprusz Zoltánt Rajkovics Péter kérdezte.

Sikeres összefogás Rimaszombatban

Cziprusz Zoltán, Besztercebánya megyei képviselő szerint a legnagyobb probléma az orvoshiány.

A rimaszombati kórház leminősítése ellen sikeresen fogott össze a régió, 40 ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze. A rimaszombati kórház több osztályát bezárták volna, pedig az intézmény mintegy 130 ezer ember egészségügyi ellátásáért felel.

Ugyanakkor a rimaszombati kórház elesett egy 72 millió eurós befektetéstől a befektetői csoportok harca miatt – hangsúlyozta Cziprusz, pedig ezáltal a pályakezdő orvosok is könnyebben megnyerhetők lettek volna a régiónak.

Mese habbal, ami reform címén zajlik

Furik Csaba elmondta, a reformok a bodrogközi régióban mindig visszalépéssel jártak.

A királyhelmeci kórház esetében mutatkozó gondok folyamatosak, nincs olyan stratégia, amely a térség felzárkóztatását szolgálná.

A reformok tervezői figyelmen kívül hagyják a földrajzi, közlekedési szempontokat – mese habbal, ami reform címén zajlik az országban – húzta alá Furik.

Nem sikerült közös gazdasági nevezőre hozni az állami kórházakat

Nem sikerült közös gazdasági nevezőre hozni az állami kórházakat, ez súlyos eladósodáshoz vezet, miközben a magánkórházak költségvetése konszolidált. A magánkórházak több ponton együttműködnek – pl. a laboratóriumi diagnosztika vagy az ortopédia területén – ezzel növekszik a betegellátás színvonala.

Minden ellátó saját rendszert épít

Hírdetés

Cziprusz szerint el kellene azon gondolkodni, elég orvost és ápolót képeznek-e, illetve jóval többet kellene tenni az orvosok megtartásáért. Ha a helyi orvosok külföldre vagy más régiókba távoznak, a pótlásukra érkezők – esetleg éppen Ukrajnából – nem kötődik szorosan a régióhoz.

Furik nem engedte volna a magántőket az egészségi ellátórendszerbe, a magánkórházak hálózatai államot alkotnak az államban. Minden ellátó saját rendszert épít, ami nem költséghatékony.

A királyhelmeci kórház bár „kórház a világ szélén”, eközben azonban a költségvetése kiegyensúlyozott, csak hagynák életben. Valahogy az ország délkeleti csücskét „nem tudják lenyelni”, pedig mi ott élünk – hangsúlyozta Furik.

A végzős orvostanhallgatókat kellene ösztönözni

Viola szerint nem kell félni a magánkórházaktól, ami hiányzik az az állami és a magánkórházak működésének összehangolása – ezért építenek külön halózatokat az egyes szolgáltatók.

Elavultak a kórházak épületei, hiányos a műszaki felszereltség, kevés az orvos, alacsony a szakma társadalmi megbecsültsége. Nyitra megyére jellemző, hogy a magyarlakta régiókban még nagyobb az orvoshiányt. 

Elsődleges az egészségügyi ellátás stabilizálása

Prioritás az egészségügyi ellátás stabilizálása – ebben Viola szerint konszenzus lesz a parlamentbe jutó pártok között.

Megszüntetnék a királyhelmeci gyermeksürgősségi ellátást, elviszik Tőkerebesre, ahol nincs gyermekosztályt – miféle reform, amellyel folyamatosan pusztítják a régiót – tette fel a kérdést Furik.

Az állam nem jó gazda, magánkézbe adja az ellátást, miközben reformokról dönt felülről – ez a logikai bukfenc vezet a bodrogközi helyzethez – emlékeztetett Furik.

Nemzetiségtől függetlenül mindenkinek kijár a színvonalas orvosi ellátás

Viola elmondta, mindenkinek – nemzetiségtől függetlenül – kijár a színvonalas egészségügyi ellátás, ezt a jelenleg „vonalzóval” megrajzolt kórházreform nem tudja biztosítani. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »