A Szokolyi Alajos Olimpiai Klub hűen őrzi névadójának emlékét

A Szokolyi Alajos Olimpiai Klub hűen őrzi névadójának emlékét

A Szokolyi Alajos Olimpiai Klub a sporttevékenységek, a mozgás népszerűsítése és a sportnevelés mellett a sporttörténet ismertetését, a múlt felidézését is fontosnak tartja. Ennek jegyében megemlékezik a névadó olimpikonról és sportmecénásról is.

Szokolyi Alajos elhalálozásának évfordulójához kapcsolódóan szeptember 15-én idén is felkeresték a bernecebaráti temetőben található nyughelyét.

Szokolyi Alajos sírjánál többek között Révész Ferenc, a Szokolyi Alajos Olimpiai Klub vezetője, Révész Angelika, a Szlovákiai Olimpiai Klubok Szövetségének vezetőségi tagja, és Gáspár László paralimpiai bajnok asztaliteniszező tette tiszteletét. Szijj Lilla, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácstagja, Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok úszó, illetve Jaroslava Gromusová és Bohuslav Nemky szintúgy részt vett a koszorúzáson.

Szokolyi Alajos 1871. június 19-én született Kisgaram községben. Kicsi korában került Ipolyságra, ahol Schőn Alajos házában nevelkedett.

Hírdetés

1897-ben alapító tagja lett a Magyar Atlétikai Szövetségnek. 1902-ben megalapozója az ipolysági sportéletnek. Számos tisztséget töltött be Hont vármegyében, hosszú ideig a vármegye főlevéltárosaként dolgozott az ipolysági megyeházán. Az első világháború után bernecebaráti birtokára vonult vissza, ahol kastélyát valóságos sportmúzeummá alakította.

Az 1920-as években a Magyar Atlétikai Szövetség társelnöke volt, az ő kezdeményezésére jött létre a Magyar Olimpiai Társaság.

Ipolyságon nem feledkeztek el az sportolóról. Emléktáblája található a zsinagóga udvarán az ipolysági jeles személyiségek falán, valamint egykori iskolájának homlokzatán. A 2006-ban alapított ipolysági olimpiai klub az ő nevét vette fel.

Az egyesület széleskörű tevékenységet folytat. A nyári időszakban tömegsportrendezvényeket szervez, emellett az iskolások számára gyermekatlétikai versenyek lebonyolítója. Az idősebb korosztálynak különféle mozgással kapcsolatos foglalkozásokat biztosít.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »