A szlovákiai lakosság 29 százaléka ötnél is több hitellel rendelkezik

A szlovákiai lakosság 29 százaléka ötnél is több hitellel rendelkezik

Az árucikkek és szolgáltatások drágulása miatt a szlovákiai lakosságnak összébb kellett húznia azt a bizonyos nadrágszíjat. A takarékoskodás egyik módja a hitelkonszolidáció, azaz több hitel összevonása. A Home Credit cég felmérésében részt vevők 19%-a választotta ezt a megoldást. A szlovákiai lakosság 45%-a törleszt valamilyen hitelt, leggyakrabban egyet. A válaszadók 29%-ának viszont ötnél több hitele van.

A legtöbben (62%) nem meghatározott célra szóló készpénzhitellel rendelkeznek, 17 százalékuk hitelkártyát törleszt, a többieknek gépjárműhitelük, részletvásárlási hitelük, folyószámlahitelük és rövid lejáratú hitelük van.

Nem kell több havi törlesztőrészletet vagy díjat fizetni több pénzintézetben történő számlavezetésért. Csak egy hitelt kell törleszteni, ami általában alacsonyabb kamattal, és ezáltal alacsonyabb havi törlesztőrészlettel jár” – mondta Miroslav Zborovský, a Home Credit ügyfélombudsmanja.

Hírdetés

Az infláció miatt a lakosságnak több tételnél korlátozniuk kellett a kiadásaikat. A legtöbben autóvásárlás, drágább kozmetikumok vagy a nyaralások tekintetében spóroltak, a legkevésbé viszont az élelmiszervásárlás és az étkeztetés terén. Idén a megkérdezettek 50%-a gondolkodott munkahelyváltáson, hogy anyagi helyzetén javítson.

Szlovákia megközelítőleg minden tizedik lakosa magasabb keresetért váltott munkahelyet. A válaszadók 11%-a jutott pluszbevételhez egy értékesebb tárgy eladásával. Leggyakrabban elektronikai cikkeket és háztartási gépeket értékesítettek, ezt követik az autók, motorok, ékszerek, órák, ruházati cikkek és a lábbelik. A válaszadók 8%-a adta el ingatlanát.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »