A szlovák szakértő szerint már megállíthatatlan a koronavírus

A szlovák szakértő szerint már megállíthatatlan a koronavírus

Úgy véli, hogy nem rendezik meg az idei tokiói Nyári Olimpiai Játékokat, mert annak a július 24-re tervezett nyitányáig biztosan nem tűnik el a rettegett koronavírus. Japánban is egyre több megbetegedést észlelnek – egyebek mellett erről is nyilatkozott a Pravda napilapnak Juraj Mesík, a globális folyamatok és kockázatok hazai elemzője. 

A szakember szerint az egyre aggasztóbb méreteket öltő járvány, főleg az olaszországi helyzet gyors romlása kapcsán Szlovákiában is már korábban ellenintézkedéseket kellett volna foganatosítani. Az illetékesek azonban március 6-ig úgy tettek, mintha ez e veszély minket nem is érhetne utol. Azt tartja, hogy nem érdemes pánikot kelteni, de helyénvaló lépés az, ha két-három heti élelmiszer-tartalékot biztosítunk a családunknak, mert ez a polgári felelősségvállalásunk jele.

Leszögezte:

a koronavírus terjedése már megállíthatatlan, és számolnunk kell a fertőzöttek számának folyamatos növekedésével, ezért nem szabad ahhoz könnyelműen viszonyulnunk.

„Mivel az európai lakosság több nemzedéke nem szembesült veszélyes járvánnyal, azt hiszi, hogy az csak Ázsia és Afrika problémája lehet. A koronavírust gyakran az influenzához hasonlítják, hangoztatva, hogy a fertőzöttek többsége az utóbbit is mindig túléli. Az aktuális járvánnyal kapcsolatos kínai adatok szerint a megfertőzött páciensek 80 százaléka könnyen átvészeli e megbetegedést, de a többiek esetében aggasztó annak lefolyása“ – fogalmazott Mesík.

Hozzátette: a súlyosabb állapotú betegek kórházi ellátásra szorulnak, s azok fele intenzív ellátást igényel.

„Amikor a szintén magas halálozási aránnyal együttjáró, korábbi SARS- és MERS-járványt emlegetik, az is megemlítendő, hogy a hozzávetőleg 9 hónapig tartó SARS-járvány során világviszonylatban csak pár ezren betegedtek meg, illetve közel ezren haltak bele, a koronavírus azonban két hónap alatt már 3 ezer körüli áldozat életét követelte“ – mondta el a szakértő.

Kezdetben sok tudós abban reménykedett, hogy az európai emberek a kínaiaknál védettebbek a koronavírussal szemben, ám gyorsan kiderült, hogy ez nem igaz. Már az olaszországi adatok is riasztóak, miközben a kínai totalitárius rendszernek némileg sikerült lassítania a vírus terjedését.

– vélekedett Mesík.

Hírdetés

Megjegyezte: hamarosan Olaszországban 10 ezer, április végéig pedig hozzávetőleg 69 ezer megbetegedést fognak regisztrálni, s az esetek 8-10 százalékában intenzív ellátásra lesz szükség, amit vélhetően az ottani személyi és műszaki feltételek sem tesznek majd lehetővé. Tovább tetézi a bajt a tény, hogy Olaszország lakossága elöregedett, s e járvány során is az idősek a legveszélyeztetettebbek.

A szakember azt gondolja,

Szlovákiában már korábban kellett volna ellenintézkedéseket foganatosítani, s nem várni azok bevezetésével az első fertőzött honfitársunk felbukkanásáig. Előfordulhatnak ugyanis további megbetegedések is, amiről még maguknak a betegeknek sincs tudomásuk, hiszen még nem mutatkoztak a tünetek.

„A lappangási idő 10-14 napig tarthat, Kínában azonban olyan esetek is előfordultak, ahol ez az időszak 27 napig is elhúzódott, miközben a vírushordozók a környezetükben élőket is megfertőzték.”

Mesík azt is vázolta, hogy a járvány kapcsán legveszélyesebb szövődmény a masszív kétoldali tüdőgyulladás. Az erős gyulladásos folyamat alatt ugyanis folyadék halmozódik fel a tüdőalveolusokban, s a levegő nem jut el azon membránokhoz, amelyeken át az oxigén a véráramba kerülne. Az oxigénhiány pedig leállíthatja az emberi szervezet működését. Akiket időben rákapcsolnak az intenzív osztályokon levő mesterséges lélegeztetőgépekre, azok túlélhetik e folyamatot. Kérdés, hogy meddig bizonyul majd elegendőnek a szakorvosok és az életmentő műszerek száma. Ráadásul a kórházi dolgozók is megfertőződhetnek és munkaképtelenné válhatnak. Tegyük hozzá: a szlovákiai szakorvosok közel 40 százaléka már 60 évnél idősebb, tehát a legveszélyeztetettebb csoportba tartozik.

A szakember szerint ha megállítani nem is lehet a koronavírust, de lassítható a terjedése.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy katasztrófák esetén az emberek agresszíven szoktak viselkedni, és keresik a bűnösöket. Például a kormányt hibáztathatják azért, hogy alábecsülte a vészhelyzetet, s időben nem rendelte el az iskolák, kulturális és sportintézmények bezárását, s nem tiltották be a tömegrendezvényeket.

Mesík szerint Szlovákiában az egészségügyi szakközépiskolákon és az orvosi karokon kívül már valamennyi iskolát be kellett volna zárni. A kivételt képező oktatási intézmények diákjait pedig alaposan fel kellene készíteni az aktuális vírusveszéllyel kapcsolatos teendőkre. 

A szakember arról is szólt, hogy a védőoltás kifejlesztése időigényes folyamat, mert az új vakcinának, megfizetett önkéntes alanyok bevonásával, át kell esnie a tesztelésen. Azt követően őket három hónapig megfigyelés alatt kell tartani, hiszen bármilyen veszélyes mellékhatások jelentkezhetnek.

Jobb esetben legalább egy-másfél év elteltével lehet azzal beoltani az emberek sokaságát. Időközben azonban az is kiderülhet, hogy a kifejlesztett oltóanyag hatástalan a koronavírus ellen, hiszen például az AIDS és a malária ellenszerét mindmáig nem sikerült kifejleszteni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »