A szlovák adóhatóság az elektronikus pénztárgépek használatát ellenőrizte

A szlovák adóhatóság az elektronikus pénztárgépek használatát ellenőrizte

Az adóhatóság ellenőrei a múlt hónapban 778 vállalkozást ellenőriztek. Az elektronikus pénztárgépek (ERP) használata során 140 esetben állapítottak meg visszaéléseket, melyekért összesen 21 870 euró bírságot szabtak ki az adóhatóság szóvivője, Martina Rybanská tájékoztatása szerint.

Az elektronikus pénztárgépek előírás szerinti használatának ellenőrzése során
497 esetben helyszínen történő online monitorozással, 281 esetben pedig próbavásárlás formájában győződtek meg a törvény betartásáról.

Hírdetés

A vállalkozók a legtöbb esetben úgy követnek el törvénysértést, hogy nem tartják nyilván a bevételt, erre 108 esetben derítettek fényt az adóhatóság ellenőrei. Az adóhatóság szóvivője szerint a szeptemberi ellenőrzések során az is bebizonyosodott, hogy az ismételt ellenőrzések is célravezetőek.

Az ellenőrzések az adóhatóság szerint pozitívan befolyásolják a vállalkozói fegyelmet. „Azoknak a vállalkozásoknak, melyeket felkerestek az ellenőreink, az ellenőrzést követő két hét alatt az azt megelőző időszakhoz képest 10 százalékkal nőtt a bevételük és 22 százalékkal több számlát adtak ki“ – tette hozzá Rybanská.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »