A sziú indiánok legyőzték a fekete kígyót

Nem adta meg az engedélyt a Oahe tó alatti alagút fúrására és a Dakota Access olajvezeték elvezetésére az Army Corps of Engineers amerikai szövetségi ügynökség az Energy Transfer Partners olajcégnek – írja a BBC. A döntést a sziúk történelmi jelentőségűnek nevezték és megköszönték Obama elnök közbenjárását. A sziúk egyébként már április óta demonstráltak a környezetvédőkkel közösen, később a békés tiltakozás erőszakosabb formát vett, mintegy száz embert le is tartóztattak. 

A korábbi tervek szerint a dallasi Energy Transfer Partners négy államon – Észak- és Dél-Dakotán, Iowán és Illinois-on – keresztül építette volna fel 3,8 milliárd dollárért az olajvezetéket, ami 450 ezer hordó olajat szállított volna naponta. Ám úgy tűnik, ezt a csatát most a sziú indiánok nyerték, az Army Corps új alternatív lehetőségekben gondolkodik. 

Hírdetés

A sziúk és a hozzájuk csatlakozó indián törzsek szerint az építési területen, de a rezervátumon kívül indián sírok találhatók, ráadásul a vezeték kulcsfontosságú ivóvízforrások mentén halad. Egy sziú jóslat szerint eljön egy fekete kígyó, amely tönkreteszi a földeket és szennyezi a vizeket is.

Ezt igazából Obama elnöknek köszönhetik a sziúk, aki korábban megígérte, hogy felülvizsgálja a helyzetet és megpróbál kompromisszumos megoldásra jutni az olajcéggel.

Donald Trump azonban még beleszólhat az olajvezeték megépítésébe, mivel korábban teljes mellszélességgel a projekt mellé állt, és mihamarabbi befejezését követelte. Egyelőre azonban nem lehet tudni, mit hoz a jövő, a január 20-i beiktatást követően hogyan dönt az új elnök.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »