A szeretet elkötelezettjei – Átadták a Máltai Szeretetszolgálat Ambrózia-díját

A szeretet elkötelezettjei – Átadták a Máltai Szeretetszolgálat Ambrózia-díját

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat huszonegy munkatársa és önkéntese kapta meg a karitatív szervezet által alapított Ambrózia-díjat november 10-én Budapesten, a szervezet központjában.

A Máltai Szeretetszolgálat a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, egészségügyi, valamint karitatív területen a szervezeten belül végzett, kiemelkedő munka elismerésére alapította 2018-ban a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend – öt éve elhunyt – volt tartományfőnökéről elnevezett Ambrózia-díjat. A kitüntetést minden évben a szociális munka napjához kapcsolódóan adják át munkájuk elismeréseként és önzetlen szolgálatukért köszönetképpen olyan munkatársaknak és önkénteseknek, akik áldozatkész munkájukkal az egész máltai közösség számára példaképek lehetnek.

„Munkájukat nem megjátszva, hanem tiszta szívvel csinálják. Segítenek az ügyintézésben. Kabátot, cipőt és pólót is kerítettek nekem. Nemcsak felhozzák a vacsorát, hanem megkérdezik azt is, hová tegyék. Úgy viselkednek velünk, mint a saját családtagjaikkal” – így jellemezték a máltai szociális munkásokat azok a hajléktalan, fogyatékossággal élő vagy épp rászoruló idős emberek, akik a szociális munka napja alkalmából forgatott kisfilmben szerepeltek. A videót a Máltai Szeretetszolgálat Ambrózia-díj átadó ünnepségének kezdetén vetítették le.

Köszöntőjében Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy a nagy horderejű társadalmi eseményeknek, változásoknak mindig megvannak a győztesei és vesztesei. „A szociális munkát végzők küldetése a mindenkori kárvallottak mellett állni. Segítőnek lenni annyit jelent: föltenni az életünket arra, hogy a veszteseket szolgáljuk” – mondta. „Ebben a hivatásban az a cél, a távlat, hogy olyanoknak törekszünk jövőképet és reményt adni, akik úgy érzik, mindent elveszítettek. A segítő munkában az első találkozás mindig a veszteséggel való szembesülés, és egyben a legnagyobb lehetőség is arra, hogy a vesztesek győztesekké váljanak. A Máltai Szeretetszolgálat az Ambrózia-díj átadásával nemcsak büszkeségét és elismerését fejezi ki munkatársai és önkéntesei felé, hanem saját közösségének ad irányt. A ma díjazottak elhivatott munkáját úgy állítjuk magunk elé, hogy azt mondjuk: a mi közösségünk ezt tekinti példának, ezt tekinti szolgálatnak, ez az az út, amin közösen járni akarunk” – zárta gondolatait az ügyvezető alelnök.

A kitüntetéseket a segélyszervezet alapító elnöke, Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes és Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök adta át.

Az ünnepség alkalmával mondott beszédét Kozma Imre atya azzal kezdte, nem azért teszünk valamit másokért, mert elismerést várunk érte, hanem azért, mert adósai vagyunk egymásnak és Istennek. A Máltai Szeretetszolgálat a szeretet elkötelezettje, mert nem felejti, hogy az emberi élet megtartója és növesztő ereje a szeretet. A szeretet iránti elkötelezettség azt is jelenti, hogy az egyén élete csak közösségben, a közösség szolgálatában teljesedhet ki. Az Ambrózia-díjról szólva felhívta a figyelmet, hogy a görög ambrosios szó jelentése: halhatatlan, így tehát amit a szeretet elkötelezettjei tesznek, halhatatlan. Kozma Imre atya kitért arra, hogy Ambrózia nővér áldozatos szolgálatának köszönhető többek között az, hogy a ma a máltaiakhoz tartozó Batthyányi téri épületben, amely évszázadok óta karitatív célokat szolgál, ma a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend örökségét folytatva a Máltai Szeretetszolgálat gondoskodhat a társadalom legelesettebb, kivetett tagjairól. „Isten az ember leghűségesebb szövetségese. Ha az örökségünkhöz, ha az előttünk járó szerzetesek szent elhatározásaihoz mérjük a szolgálatunkat, az égi segítség, Isten kegyelme biztosan elegendő lesz ahhoz, hogy a küldetésünket a Kárpát-medencében betölthessük, és a közösség szolgálatában kiteljesedjen az életünk” – mondta. Az alapító elnök végül Isten áldását kérte a díjazottak és minden máltai munkatárs és önkéntes szolgálatára, „hogy a szervezet egész küldetése tanúbizonyság legyen Isten megmentő szeretetéről, és megadasson nekünk, hogy emberek életét szolgálhassuk.”

A díjak átadását követően Herczku Ágnes és Nikola Parov adtak rövid koncertet ajándékképpen a díjazottaknak és a máltai közösségnek.

Hírdetés

2023-ban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Ambrózia-díját szakmai munkakörben dolgozó munkatársként átvehette: Bánkutiné Tószegi Mónika, a csökölyi (Somogy vármegye) Jelenlét Pont vezetője; Bendi-Varga Erika, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyugat-dunántúli régióközpontjának regionális intézményi szakreferense; Gombárné Frank Erika Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci Idősek Otthona vezető ápolója; Horváthné Ács Aletta, a zalakomári Jelenlét Pont vezetője; Kurucz Szilárdné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza Budapesti Hajléktalanok Átmeneti Szállása és 24 órás Egészségügyi Centrum főnővére, vezető ápolója; Minczér Krisztina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat esztergomi Gondviselés Háza Zöld Fenyő Időskorúak Otthona ápolója; Tóth Zoltán Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi Befogadás Háza szociális asszisztense.

A kitüntetést nem szakmai munkakörben dolgozó munkatársként vehette át: Bedecs Béláné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyugat-dunántúli régióközpontjának gazdasági ügyintézője; Kun Jánosné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pátyi Befogadás Háza Időskorúak Otthona nyugdíjas segítője; Ördögh János, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi Gondviselés Háza Hajléktalanellátó Központ karbantartója.

Az Ambrózia-díjat kapta önkéntesként: Fekete Szabolcs atya, a Keceli Önkéntescsoport lelkivezetője; Fülöp Bertalanné, az Abasári Önkéntescsoport vezetője; Horváth István, a Komáromi Önkéntescsoport vezetője; Vukov István, a Tököli Önkéntescsoport önkéntese; Tamás Józsefné, a Soproni Önkéntescsoport önkéntese (távollétében nevében a kitüntetést Szalay Ferenc régióvezető vette át).

Az Ambrózia-díjat intézményvezető munkakörben dolgozó munkatársként vehette át Kátayné Gáti Melinda, a pátyi Máltai Családok Háza Integrált Intézmény intézményvezető-helyettese, ezen belül a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője; Kovács Hajnalka, a devecseri Biztos Kezdet Gyerekház vezetője; Magyar Gabriella, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tarpai (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye) Gondviselés Háza Kikelet Otthon intézményvezetője; Németh Julianna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szekszárdi Gondviselés Háza Ezüstfenyő Időskorúak Otthona intézményvezetője; Oláhné Váradi Emese, az ózdi „Csakazértis” Tanoda vezetője

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Ambrózia-díját posztumusz kapta: Kőszegi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi Szolgáló Szeretet Háza Hajléktalanok Nappali Melegedőjének segítő munkatársa. A díjat gyermeke, Jázmin vette át.

A kitüntetetettek laudációi ITT olvashatók.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »