A szerbek szerint újságírókat vertek a magyar rendőrök – a hatóság cáfol

A szerb állami rádió és tévé (RTS) felszólította csütörtökön a magyar hatóságokat, hogy büntessék meg azokat a magyar rendőröket, akik a médiatársaság szerint előző nap bántalmazták az RTS forgatócsoportját a régi röszkei határátkelőnél a migránsokkal vívott összetűzés során.

Az RTS szerint egy riporternőjét, egy operatőrét és egy hangtechnikusát bántalmazták a magyar rendőrök. A társaság közleményében elismerte, a forgatócsoport tagjai nem sérültek meg komolyan, de – mint fogalmazott – a helyzet "kellemetlen" volt számukra.

A társaság reményét fejezte ki, a világ közvéleménye reagál "az igazságról szóban és képben tudósítókat ért brutális támadásra".

Az RTS bejelentette, hogy Szerbia Budapesten akkreditált nagykövetének küldendő üzenetben is hangot ad tiltakozásának, továbbá tájékoztatja az incidensről a Belgrádban akkreditált diplomáciai testületet és az Európai Műsorsugárzók Szövetségét.

"A rendőrség nem vett őrizetbe és nem vert meg újságírókat"

Hírdetés

A rendőrség nem vett őrizetbe és nem vert meg újságírókat – áll a testület honlapján csütörtökön délután megjelent közleményben, amely cáfolja azokat a médiában megjelent állításokat, hogy előző nap újságírókat vettek őrizetbe az egyik röszkei határátkelőnél.

Mint írják, a rendőrség egy ausztrál, egy szlovák és egy lengyel állampolgárral szemben folytat büntetőeljárást határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Mindannyiukat gyanúsítottként hallgatták ki, valamennyien szabadlábon védekeznek.

A rendőrség következetesen járt el – emelik ki, hozzátéve: hivatalos közleményeikben több alkalommal felhívták a figyelmet, hogy senki ne akadályozza a rendőri intézkedéseket, és tegyenek eleget a rendőri felszólításoknak. Szerdán a röszkei átkelőnél több alkalommal, több nyelven közölték ezt az ott tartózkodókkal.

A rendőrség határozottan visszautasítja azokat a tényként közölt kijelentéseket, amelyek szerint a rendőrök újságírókat "vertek meg". Az igazság ezzel szemben az, hogy a rendőrség nem "vert meg" senkit, a rendőrség a hatályos jogszabályok alapján szükséges és arányos mértékben kényszerítőeszközöket alkalmazott egy olyan agresszív csoport tagjaival szemben, akik az élet kioltására és súlyos sérülések okozására alkalmas eszközökkel folyamatosan támadták az államhatárt, az Európai Unió külső határát, és az azt védő rendőröket – fogalmaznak.

Hangsúlyozzák: a médiatartalom-szolgáltatók munkatársai saját felelősségükre maradtak olyan területen, ahol a rendőrség – az erre történő felszólítást követően – kényszerítő eszközöket alkalmazott.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »