A szerb elnök szerint Djoković kiutasításával Ausztrália saját magát járatta le

A szerb elnök szerint Djoković kiutasításával Ausztrália saját magát járatta le

Aleksandar Vučić szerb elnök szerint Ausztrália saját magát járatta le azzal, hogy visszavonta a címvédő és világelső teniszező, Novak Djoković vízumát, és kiutasította az országból a sportolót.

A szerb államfő vasárnap hozzátette: Novak Djoković emelt fővel térhet vissza hazájába.
Djoković az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A másfél hete tartó procedúra lezárásaként James Allsop, a háromtagú bíróság vezetője, helyi idő szerint vasárnap késő délután jelentette be, hogy a bevándorlási hatóságnál, majd a bíróság előtt történt meghallgatás nyomán a háromfős döntnöki testület egyhangúlag elutasította a 34 éves sztár – aki nem rendelkezik koronavírus elleni oltással – fellebbezését, melyet vízumának bevonása ellen nyújtott be.

Djoković korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédjei olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott, de nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

Aleksandar Vučić  újságíróknak elmondta: telefonon beszélt a teniszezővel, és már alig várja, hogy újra Szerbiában lássa. Mint mondta: „akik úgy gondolják, hogy valamilyen elveket védtek meg, csak arra mutattak rá, hogy nem is voltak elveik, hiszen 10–11 napon át zaklatták a világ legjobb teniszezőjét, hogy aztán a 10–11. napon közöljék vele azt a döntést, amelyről már az első napon tudták, hogy meg fog születni”.

Így meghagyták az orvosi különengedély lehetőségét, Djoković ezzel összhangban érkezett meg Ausztráliába, és megtett mindent, amit kellett, majd „soha nem látott mértékű zaklatás kezdődött” – magyarázta Aleksandar Vučić , aki szerint hajtóvadászat indult a sportoló ellen a médiában, boszorkányüldözés egy ember és egy ország ellen, mert Novak Djokovićon keresztül akarták megmutatni, hogyan működik a világrend, és ezt bárki ellen meg lehet tenni.

Hírdetés

Aleksandar Vučić  értelmetlennek nevezte az egész bírósági eljárást. Szerinte az ügyész egyértelműen hazudott, hiszen azt mondta, hogy a beoltottak aránya 50 százalék alatt van, míg hivatalosan 58 százalékos, ami sokkal magasabb, mint egyes európai uniós országokban, különösen a Szerbiával szomszédos Bulgáriában, Romániában és Horvátországban. Véleménye szerint ez egy értelmetlen érvelés volt, de az „orwelli előadásokban ez is teljesen lehetséges”.

Hozzátette: a márciusi szerbiai atlétikai bajnokságra érkező ausztrál sportolókat Szerbia máshogyan fogja fogadni, „megmutatjuk, hogy Szerbia jobb, mint az ausztrál kormány”. Aleksandar Vučić egyben köszönetet is mondott az ausztrál népnek, amely véleménye szerint szereti a szerb népet.

„Azt hiszik, hogy ezzel a tíznapos zaklatással Djokovićot alázták meg, de csak saját magukat járatták le, ő pedig visszatérhet a hazájába, és emelt fővel nézhet az emberek szemébe” – fogalmazott Aleksandar Vučić.

Scott Morrison ausztrál kormányfő egyébként vasárnap elégedettségét fejezte ki a bíróság döntése miatt. Közleményében leszögezte: „üdvözlöm a döntést, amely határaink védelméről és az ausztrálok biztonságáról szól” – fogalmazott a kormányfő. Majd leszögezte: „mint ahogyan pénteken is elmondtam, az ausztrálok áldozatokat hoztak e világjárvány idején, és joggal várják el, hogy áldozatvállalásuk eredményeit megvédjék”.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »