A Szentszék nicaraguai börtönökből szabadon engedett papokat fogadott

A Szentszék nicaraguai börtönökből szabadon engedett papokat fogadott

„Megerősíthetem, hogy a Szentszéket felkérték, fogadjon 12 nicaraguai papot, akik nemrégiben szabadultak a börtönből. A Szentszék elfogadta a kérést” – válaszolta Matteo Bruni október 19-én, csütörtökön az újságírók kérdéseire.

Aznap délután az államtitkárság egyik tisztviselője fogadta őket – folytatta a szentszéki szóvivő –, és a római egyházmegye több létesítményében kapnak szállást.

*

A szabadon engedett papok azt követően érkeztek a Vatikánba, hogy Daniel Ortega kormánya és a Vatikán között megállapodás született a szabadon bocsátásukról és az azt követő hazatelepítésükről. Nincs köztük Rolando Álvarez püspök, aki elutasította, hogy elhagyja az országot.

Hírdetés

Nicaraguában 19 papot – köztük Rolando Alvarez és Silvio Baez püspököket – „hazaárulónak” nyilvánítottak, és megfosztották őlet állampolgárságuktól; Leopoldo Brenes bíboros, Managua érseke ellen pedig vizsgálat folyik. Az elnyomás két évvel ezelőtt kezdődött: Ortega  nem hagyott teret a civil társadalom intézményei számára, végül megkezdődtek a támadások az Egyház ellen is, amely utolsóként őrizte meg függetlenségét.

Forrás: Vatikáni Rádió; Avvenire

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »