A Szentlélek ünnepéről emlékeznek meg országszerte a templomokban

A Szentlélek ünnepéről emlékeznek meg országszerte a templomokban

Szerte az országban tartanak ma szentmiséket, istentiszteleteket pünkösdvasárnap alkalmából. Erdő Péter bíboros az esztergomi Bazilikában arról beszélt, hogy „a Szentlélek megtanít minket mindenre, és eszünkbe juttat mindent, amit Krisztus tanított nekünk”. Balogh Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szerint olyan Krisztus-követőkre van szükség, „akik tudnak és akarnak együtt szenvedni a szenvedőkkel, és együtt kiáltják bele a világba: velünk az Isten! Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pedig azt emelte ki, hogy pünkösd igazán Krisztus-ünnep, „mert a Szentlélek Krisztusról tanúskodik, a Szentlélek Krisztus hitét ébreszti az emberben”.

Erdő Péter bíboros az esztergomi Bazilikában arról beszélt, hogy „a Szentlélek megtanít minket mindenre, és eszünkbe juttat mindent, amit Krisztus tanított nekünk”.

Az esztergom-budapesti érsek prédikációjában hangsúlyozta: az egyház válaszol azokra a kérdésekre is, amelyeket az új történelmi korok vetnek fel a hívő ember számára.

„A lényeg nem az, hogy valamiféle képviseleti demokráciává alakítsuk át az Egyházat és olyan evilági formákat vezessünk be, amelyekről éppen manapság sok helyen azt látjuk, hogy nem működnek igazán. Hanem arról van szó, hogy Egyházunk kezdettől fogva hiszi és vallja, hogy a közös részvétel, a közös imádság és közös munka melyet az Egyházban ki-ki a maga feladatkörében végez, a Szentlélek különleges segítségét kapja, hogy Krisztus örömhíre átható erőként jusson el az egész világhoz” – fogalmazott az esztergom–budapesti érsek.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pünkösdvasárnapi szentmisét celebrál a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban Esztergomban 2022. június 5-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke egy Budapesti istentiszteleten arról beszélt, hogy „olyan hitvalló keresztény életekre van szükség, amelyeken látszik a Krisztushoz tartozás boldogsága és öröme”.

Hírdetés

Úgy fogalmazott: a húsvétból és nagypéntekből élő keresztények tudnak együtt sírni a sírókkal, és együtt örülni az örülőkkel.

„Olyan Krisztus-követőkre van szükség, akik tudnak és akarnak együtt szenvedni a szenvedőkkel, és együtt kiáltják bele a világba: velünk az Isten! Hogy azok is meghallják, akikből ez inkább ijedtséget vált ki mint örömöt. Ő maga szenved velünk, ő maga adja az erőt, a gyógyulást, a győzelmet. Ilyen keresztények maguktól nem születnek, magunktól nem leszünk ilyenek, ehhez pünkösd kell” – hangsúlyozta a református püspök.

D_MTZ20220605009

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke pünkösdvasárnapi istentiszteletet tart a Hold utcai református templomban 2022. június 5-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán).

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke azt emelte ki, hogy Isten szereti a világot, az egyházat, az egyes embert. Az evangélikus püspök úgy fogalmazott: „Engedjük, hogy megtérjünk, és engedjük az újjászületést.”

„Pünkösd igazán Krisztus-ünnep” – emelte ki Fabiny Tamás. „Mert a Szentlélek Krisztusról tanúskodik, a Szentlélek Krisztus hitét ébreszti az emberben, a Szentlélek a Krisztussal való közösséget akarja megvalósítani az egyházban, majd az egyházból talán tovább sugározva, szélesebb körben.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pünkösdvasárnapi ünnepi istentiszteletet tart a Budavári Evangélikus Templomban 2022. június 5-én (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »