"A Szent István napi ünnep és a felvidéki magyarság jövőjének új kezdete egy napra esik”

"A Szent István napi ünnep és a felvidéki magyarság jövőjének új kezdete egy napra esik”

„A Szent István napi ünnep és a felvidéki magyarság jövőjének új kezdete egy napra esik” – hangsúlyozta Forró Krisztián augusztus 19-én Füleken, a Szövetség országos Szent István napi ünnepségén.

A Szövetség elnöke beszédében kiemelte, a felvidéki magyaroknak ez az esemény dupla ünnep, hiszen két évvel ezelőtt a három elődpárt nevében ekkor írták alá azt a szándéknyilatkozatot, mely szerint egységes pártban fognak politizálni és képviselni a felvidéki magyar közösséget.

Mint elmondta, a magyar közösség szempontjából rendkívül fontos a közelgő őszi helyhatósági és megyei választás.

„Nagyon fontos megtartani a pozícióinkat, a bástyáinkat regionális szinten, hiszen a Szövetség jelen pillanatban a harmadik legerősebb párt Szlovákiában, ami a helyi, illetve a megyei képviselők számát, a polgármesterek számát illeti. Itt tulajdonképen a felvidéki magyarságnak a léte a tét, hiszen ez az a szint, ahol jelen pillanatban tudjuk képviselni és erősíteni a közösségünket” – emelte ki beszédében.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Nagyszombat, illetve Nyitra megyében, ahol erős a magyar képviselet, ott az északi és a déli járások egyensúlyban vannak.

Hírdetés

„Ahhoz, hogy a jövőben ez ne változzon, tehát a magyarlakta régiók megyei szinten ugyanúgy megkapják a megfelelő támogatást és segítséget, nagyon fontos az, hogy a képviseletünk ott maradjon a megyékben. És ez tulajdonképen egy jó kiinduló alap lehet a későbbiekben, hogy a felvidéki magyarság politikai képviselete visszakerüljön a politika főutcájába, és a szlovák parlamentben ismét legyen csoportos érdekképviselete a közösségüknek, illetve a régióknak, amikben élünk” – mondta.

Agócs Attila, Fülek polgármestere ünnepi beszédében Szent István király Imre herceghez írt intelmeiből idézett. Rámutatott: rendkívül fontos, hogy az október 29-i választásokat követően melyik szlovák párttal tudják megtalálni az együttműködési lehetőséget, amely segíthet a parlamentbe jutásban.

„Szent István király arra inti Imre herceget, hogy a bölcsekkel keresse az együttműködést, ne a bolondokkal. Hiszen nagyon fontos az a gondolat, hogy egyszer mi már voltunk Prométheuszai ennek az országnak, hiszen a Mečiar-korszak megdöntésekor a magyarok nagyon fontos szerepet játszottak. És én azt remélem, hogy ilyenek leszünk a következő időkben is” – hangsúlyozta.

Fülöp Andrea Mária konzul Pető Tibor nagykövet gondolatait tolmácsolta a jelenlévőknek. Beszédében a Szent Istváni örökségre emlékeztetett.

„Fontos, hogy évtizedek óta ennyien együtt vagyunk magyarok a Kárpát- medence minden részén, hogy erőt veszünk a múltból, megtartó hagyományainkból, a két kezi és mesteri munkából, és fejet hajtunk Szent István előtt, akinek diplomáciai és politikai érzéke korának, sőt, mondhatni az egész magyar történelemnek legnagyobb államférfivá tette” – mondta, hozzátéve, politikai, vallási és társadalmi szempontból egyaránt ő teremtette meg Magyarországot, ő jelölte ki és biztosította népének a jövőbe vezető utat.

Az ünnepi beszédeket a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak koncertje követte.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »