A szakértő szerint arra nem lehet felkészülni, ami az Árpád hídon történt

A szakértő szerint arra nem lehet felkészülni, ami az Árpád hídon történt

A Groupama Tanpálya vezetéstechnikai oktatója szerint a befolyásoltság alatt vagy rutinból vezető sofőrök éppolyan veszélyesek lehetnek, mint a rutintalan kezdők. De a váratlan helyzetekre a defenzív vezetés tanulható.

Az Árpád hídon szerda éjszaka történt, három halálos áldozattal járó baleset elsősorban közlekedésbiztonsági kérdés, és ahhoz, hogy lássuk, mi és miért történt, előbb le kell zárulnia a rendőrségi vizsgálatnak – mondta a hirado.hu-nak Katona Csaba, a Groupama Tanpálya vezetéstechnikai instruktora.

A szakértő szerint kérdéses, hogy a balesetet okozó sofőr beszámítható állapotban volt-e, hogy a baleset mennyire jól belátható helyen történt, vagy az, hogy az összetört autók fényszórói, a helyzetjelző lámpák világítottak-e még, amikor az érkező taxis belerohant az álló roncsokba.

Katona Csaba felhívta rá a figyelmet, hogy amikor pár éve sok forgalommal szembeni felhajtás történt az autópályákon, a Magyar Közút elkezdte sokkal látványosabban, nagy sárga táblákkal jelölni a tiltott behajtást. Úgy véli, a városokban, és különösen Budapesten is hasonlóra lenne szükség.

Hírdetés

A vezetéstechnikai oktató szerint a vétlen sofőr aligha lehetett felkészülve arra, hogy egy háromsávos, egyirányú útszakaszon hirtelen szembe jön valaki. Hozzátette, a defenzív vezetés egyik alappillére, amit ők maguk is oktatnak a pályán, hogy folyamatosan felkészültnek kell lenni a váratlan helyzetekre. Szerinte ha valaki akár csak pár éves rutinnal vezet egy általa ismert útvonalon, akkor sem számít rá, hogy szembejön egy másik jármű, ilyesmire nem lehet felkészülni.

Úgy véli a szakértő, hogy a taxis, aki hátulról belerohant a hídon álló összetört autókba, inkább hibás, mint a Suzuki vétlen sofőrje. Kiemelte, hogy tapasztalatai alapján a nagyobb rutin nem feltétlenül jelent jobb vezetői képességeket. „A taxisok folyamatosan, éjjel-nappal közlekednek a városban – ők azok, akik szinte kizárólag rutinból vezetnek. Amikor a tréningeken kielemezzük a hasonló eseteket, az ilyen balesetek tartoznak a veszélyes helyzetek késői felismerése témakörhöz.” – mondta Katona Csaba. Leszögezte:

a rutinból vezetésből eredő egyik leggyakoribb balesetforrás, hogy hiába történt előttünk bármi, a „ha nekem zöld a lámpa, akkor mehetek” felfogás uralkodik.

Azt is hozzátette, akinek van is nagy vezetési rutinja, de sosem került még veszélyes helyzetbe, gyakran csak utasként vesz részt a forgalomban. A tesztpályán is ezt szokták tapasztalni, amikor egy járművel megcsúszva a műgyantás felületen különféle vészhelyzeteket idéznek elő.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt történt egy másik halálos baleset az Árpád hídon, amikor egy száguldó Mercedes sofőrje megcsúszott, és halálra gázolt egy szabályosan közlekedő kerékpárost. Ezután a rendőrség 70 km/h-s sebességkorlátozó táblákat és sebességmérő kamerát helyezett el a hídon, valamint a Hungária körúton. Katona Csaba ezeket jó ötletnek tartja, de szerinte kérdéses, hogy az autósok betartják-e emiatt a korlátozásokat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »