A svéd társadalmat is erősen megosztja a bevándorlás

A svéd társadalmat is erősen megosztja a bevándorlás

15 ezeren tüntettek Stockholmban a menekültek mellett. A svéd miniszterelnök szerint országa továbbra is nyitott, és automatikusan befogadja a szír menekülteket. Az egyre nagyobb méreteket öltő bevándorlás ugyanakkor a svéd társadalmat is erősen megosztja.

„Isten hozta a menekülteket!” – hirdette egy transzparens egy stockholmi tüntetésen. A svéd városban 15 ezren gyűltek össze, hogy kifejezzék támogatásukat a menekültek mellett. A svéd kormányfő szerint országa automatikusan befogadja a szíriai menekülteket, és kész további áldozatokat vállalni. „A szomorúságot cselekvéssel orvosoljuk majd, mert most természetesen cselekednünk kell, és Svédország továbbra is kiveszi a részét ebben a felelősségben” – mondta Stefan Lofven svéd miniszterelnök.

Svédország a migránsok és a menekültek egyik kedvenc célpontja: csak tavaly 81 ezer bevándorló érkezett az országba. A lakosság 16 százaléka már külföldön született: Malmö lakosságának például mintegy negyven százaléka külföldi nemzetiségű.

Hírdetés

A folyamatos bevándorlás itt is megosztja a társadalmat: sokan úgy vélik, hogy az országnak továbbra is nyitottnak kell lennie a menekültek előtt. „Szerintem van helyünk és pénzünk is arra, hogy befogadjuk őket, itt Svédországban és Európa más országaiban is. Igen, tárt karokkal kell őket várnunk, és gondoskodnunk kell arról, hogy jól érezzék magukat, és jó helyen lakjanak, amíg úgy nem döntenek, hogy visszatérnek” – véli egy helyi lakos.

Ezzel párhuzamosan azonban erősödnek a különböző bevándorlásellenes mozgalmak is. Ezek hívei úgy vélik, hogy a túlzott migráció káros az országnak. Szerintük a nők elleni erőszakos cselekmények túlnyomó részét migránsok követik el, és közöttük nagyobb a bűnözés. Felemlegetik azt is, hogy legutóbb egy eritreai mészárolt le két svéd állampolgárt egy IKEA-ban, egy nappal korábban utasították ki az országból.

„Svédországba egy új párt van, aminek egy programja van, hogy ne engedjék be a migránsokat. Már első helyre került. Miután sehol nem volt igazán sikeres az integráció, így a szélsőjobb megerősödött. Az európai politika felelőssége, hogy megoldja ezt a kérdést a migránsok kezelése révén” – mondja Nógrdái György biztonságpolitikai szakértő.

A svéd miniszterelnök mindenesetre arra kérte az uniós tagállamokat, hogy segítsenek a menekültkrízis terheinek viselésében. Szerinte az EU-nak be kellene vezetnie a kötelező kvótákat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »