A svéd rendőrszakszervezet válságstáb felállítását szorgalmazza a migráns bűnbandák megfékezésére

Svédországban a rendőrszakszervezet kormányzati válságkezelő bizottság felállítását szorgalmazta hétfőn a bandák okozta erőszakhullám megfékezésére, miután a hétvégén két ember életét vesztette és két másik megsebesült Stockholmban egy lövöldözés során.

A svéd rendvédelmi szervek statisztikája szerint a bűnszervezetek közötti lőfegyveres összetűzések szinte naponta előforduló jelenséggé váltak.

"Úgy látjuk, mostanra ezek a lövöldözések már nemcsak az egyénekre, hanem egész társadalmunkra kezdenek veszélyessé válni" – hangsúlyozta közleményében a rendőrségi érdekképviselet.

Szombaton egy 15 éves fiú és egy 45 éves férfi halt meg egy fegyveres összetűzésben a svéd főváros déli részén. Egy másik 15 éves fiatal és egy nő megsebesült. A történtekkel összefüggésben két férfit vettek őrizetbe. A rendőrség szerint a lövöldözés indítékát továbbra is homály fedi.

A szakszervezet egy átfogó – kormányzati, helyhatósági és civil képviselőkből álló – bizottság létrehozását javasolta az erőszak megfékezése végett. "Ez nem olyasmi, amivel a rendőrség képes lenne önmagában megbirkózni" – tette hozzá.

Hírdetés

Svédország jobboldali kormánya tavaly került hatalomra azzal az ígérettel, hogy véget vet az erőszaknak a skandináv államban, amely egészen a közelmúltig a rend és társadalmi harmónia mintaországának számított. A kisebbségben kormányzó koalíció, amelyet kívülről támogat a bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt, az áldatlan állapotokért a több évtizedes elhibázott integrációs politikát okolja.

A jelenlegi kormány és a korábbi balközép kabinet is megnövelte ugyan a rendőrség és az igazságszolgáltatás költségvetését, ennek ellenére a lőfegyveres összetűzések nem értek véget.

A rendőrség szerint az idén május végéig 144 lőfegyveres incidenst jelentettek, ami átlagosan napi egy lövöldözést jelent. Az erőszakhullám legkevesebb 20 halálos áldozatot követelt 2023-ban.

Tavaly 391 lövöldözés történt, ezekben 62 ember életét oltották ki, míg 2021-ben 46 haltak meg ilyen incidensekben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »