A svájci UBS bank hárommilliárd frankért átveszi a rivális Credit Suisse-t

A svájci UBS bank hárommilliárd frankért átveszi a rivális Credit Suisse-t

Nyitókép:

A legnagyobb svájci bank, az UBS nagyjából hárommilliárd frank összegű mentőakció keretében átveszi régi riválisát, a Credit Suisse-t (CS), amelynek problémái a pénzügyi rendszert fenyegetik. A bankok ezt ma a kormány, a jegybank és a szabályozó hatóságok képviselőivel tartott közös sajtótájékoztatón jelentették be. A UBS a kisebb versenytársért saját részvényeivel fizet.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a CS vezetősége kevesellte az UBS által első körben felkínált egymilliárd dolláros felvásárlási ajánlatot.

A likviditás erősítése érdekében a svájci jegybank 100 milliárd frankot nyújt biztosításként. Évtizedek óta ez az egyik legnagyobb ilyen jellegű tranzakció a bankszektorban, amely Svájc két legnagyobb bankját egyesíti.

“A Credit Suisse UBS általi átvételével olyan megoldást találtunk, amely biztosítja a pénzügyi stabilitást és megvédi a svájci gazdaságot ebben a kivételes helyzetben”

– közölte a jegybank.

Hírdetés

Alain Berset svájci elnök kijelentette, hogy a Credit Suisse megmentése már nem volt lehetséges egy másik bank nélkül, mivel a CS iránt elveszett a bizalom. A Pénzügyminisztérium szerint a választott megoldás a legkevésbé fájdalmas a Svájci Államszövetség és adófizetői számára a rendelkezésre álló lehetőségek közül.

A UBS szerint még korai lenne találgatni, hány ember veszíti el állását az ügylet kapcsán. Jól értesült források eddig azt jelezték, hogy 9-10 000 munkahely szűnhet meg.

Az 1856-ban alapított Credit Suisse a múltban hozott rossz vezetői döntések és a befektetési banki üzletágban kialakult botrányok árát fizeti most meg. A végső problémát végül a bizalmi válság okozta a héten, amikor az ügyfelek tömegesen kezdtek el kivenni a bankból a betéteiket

A svájci hatóságok igyekeztek megoldást találni a Credit Suisse számára, még azelőtt, hogy hétfő reggel megnyílik a kereskedés az ázsiai tőzsdéken. Félő volt, hogy ha addig nem oldódik meg az ügy, akkor a piacokon eluralkodnak a félelem, és a főbb részvényindexek meredek esésbe kezdenek. Ez gazdasági veszteségeket jelentene a természetes személyek, vállalatok és a kormányok számára.

A Credit Suisse a világ egyik legnagyobb vagyonkezelője. Elsősorban gazdag magánszemélyeknek nyújt szolgáltatásokat, és a globális pénzügyi rendszer harminc rendszerszinten fontos bankja közé tartozik. Megmentését ezért nagy figyelemmel kísérték a szabályozó hatóságok Nagy-Britanniában, Németországban, az Egyesült Államokban és más nagy országokban.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »