A súlyos rendőrhiányról és a sürgető kártérítésről tanácskoztak

A súlyos rendőrhiányról és a sürgető kártérítésről tanácskoztak

A súlyos rendőrhiányról és a sürgető kártérítésről tanácskoztak Kürthy Judit2024. 04. 29., h – 17:46 Ekel |

A Komáromi járásban tartotta legutóbbi közgyűlését a Csallóközi Városok és Falvak Társulása. Az összejövetelre a tagok mellett meghívást kaptak a dunaszerdahelyi és komáromi járási hivatalok, illetve Nyitra és Nagyszombat megyék képviselői.

Balódi László, a társulás elnökének megnyitója után Horváth Árpád Nyitra megyei képviselő a megye és az önkormányzatok együttműködéséről beszélt. Elmondta, hogy támogatásokkal segítik a falvakat: minden település, legyen az bármilyen kicsi, igényelhet 5000 euró támogatást. A kultúra, a sport, a műemlékvédelem és az idegenforgalom területén szintén lehet támogatásért folyamodni. Jelenleg a másod- és harmadrendű utak felújítása zajlik, ami szélmalomharcnak tűnik a megnövekedett autóforgalom, főleg a teherforgalom miatt. Nemrég dolgozták fel a Komáromi járás megyéhez tartozó támogatási kérelmeit. Kulturális rendezvényekre 100, sporteseményekre 30, idegenforgalom terén 10 beadvány érkezett.

Rendőrhiány

A következő felszólaló a Dunaszerdahelyi járási rendőrkapitányság nemrégiben kinevezett igazgatója, Katona Roland volt. Elmondta, hogy jelenleg rendőrhiánnyal küzdenek, ugyanis összesen 66 rendőr hiányzik a 227-es állományból. Arra kérte a jelenlévő polgármestereket, segítsenek a toborzásban, hogy bővíthessék az állományt, illetve kitért a települések kamerarendszereire is. 

„Amennyiben a településükön bővítenék a kamerarendszer hálózatát, kérjenek tanácsot tőlünk, kollégáinktól, hiszen mi más szemmel nézzük a felvételeket, melyek segíthetik a rendőrök munkáját. Ez nagy segítséget jelentene számunkra a bűnüldözés, illetve a közbiztonság javítása terén”

 – magyarázta Katona.

Hírdetés

Felkészülést sürgetnek

Bemutatkozott a Komáromi Járási Hivatal decemberben kinevezett elöljárója, Nagy Tamás, aki elárulta, nagy meglepetés volt számára a megbízás és igyekszik minden elvárásnak megfelelni. A következőkben a társulás munkáját érintő kérdések kerültek terítékre. Bóna Zsuzsa, Csallóköznádasd polgármestere beszámolt a magyarországi Görög Ibolya, protokoll szaktanácsadó egy hónappal ezelőtt Bakán tartott A közszereplés protokollja című előadásáról, mely rendkívül hasznos információkkal látta el a régió ott megjelent közel 40 település vezetőjét. Majd a társulás éves gazdálkodásáról beszélt. Utána Miklós Ferenc, Szap község vezetője a szúnyoginvázió problematikáját tárta a közgyűlés elé, ugyanis hamarosan felmelegszik az idő és az esőzések következtében megnő a vérszívók száma. Miklós aprólékosan ismertette a jelenlévőkkel a környezetvédelmi alappal folytatott tárgyalások lehetséges kimenetelét. Erre Hájos Zoltán, a Csallóközi Városok és Falvak Társulásának alelnöke azt javasolta, hogy a társulás sürgesse meg a Szlovák Környezetvédelmi Alapnál a pályázati kiírásokat, és hogy az önkormányzatoknak mihamarabb folyósítsák az ehhez szükséges anyagi forrásokat.

Elmaradt kártérítés

A továbbiakban a komáromi és a dunaszerdahelyi munkahivatalok képviselői, Fekésházi Edit és Fónod Zoltán tájékoztatták a faluvezetőket a folyamatban lévő pályázatokról, készülő programokról, illetve a munkanélküliség arányáról, majd Orosz Csaba, Somorja város polgármestere kért szót. Azt javasolta, hogy a bősi vízerőmű építésekor elzárt falvak – Vajka, Doborgaz és Nagybodak –, melyek azóta sem kapták meg a helyzetükért járó és abban az időben megígért kártérítést, kapják meg végre. Illetve más érintett települést sem kompenzáltak, amit mihamarabb pótolni kellene. Ehhez kéri a társulás közbenjárását. Berényi József, Nagyszombat megye alispánja felszólalásában elmondta, hogy őket is érinti a költségvetési kiesés, ami pontosan akkora összeg, ami a megye útfelújításaira kellene. 

„Ezt valahonnan pótolni kellett, így néhány területen szűkítettük a lehetőségeket, a kistérségi támogatási rendszert nem tudtuk megnyitni, viszont a társadalmi szervezetek, polgári társulások és önkormányzatok számára nyitottak a lehetőségek. S mivel kevesebb beadvány érkezett az önkormányzatoktól, így majdnem mindet támogatni tudtuk”

 – mondta Berényi, majd hozzátette, hogy Nagyszombat megye területén folytatódik a helységnévtáblák kétnyelvűsítése és lecserélése.

Új törvény lépett életbe

A társulásnak jelenleg 92 tagja van, 87 önkormányzati és 5 egyéb régiófejlesztésben résztvevő partner. Az ekeli közgyűlés elé két kérvény érkezett, mégpedig a Derakat kft. és Ifjúságfalva önkormányzata kérte felvételét rendkívüli tagnak. Mind a két kérelmet elfogadta a testület, ezáltal 94-re bővült a tagság.

Balódi László, a Csallóközi Városok és Falvak Társulásának elnöke kérte a jelenlévő polgármestereket, vegyék figyelembe, hogy egy új törvény által a községek ingatlanjainak bérbe- és eladásához a településeknek rendelkezniük kell az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályzatával. Továbbá informálta a jelenlévőket, hogy az önkormányzatok képviselőinek szakmai rálátásának növelése érdekében május első két hetében szakmai előadássorozatot készít elő, többek közt az új építkezési törvény tartalmáról és a július elsejével hatályba lépő közbeszerzési törvénnyel kapcsolatban. Végezetül Balódi figyelmeztette a jelenlévőket, hogy azon önkormányzatoknak, ahol a csatornahálózat építése zajlik, vagy befejeződött, tartalékalapot kell kialakítaniuk, amelynek hiánya büntetéshez vezethet. A probléma ebben az esetben az, hogy a település nem működteti a csatornahálózatot, így bevétele sincs belőle. A gyűlés zárásaként jóváhagyták a közgyűlésére a Csallóközi Városok és Falvak Társulását képviselő küldöttek névsorát, összesen 29-et.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »