A stadionavatásba is belerondított az AUR

A stadionavatásba is belerondított az AUR

Ifjúsági gálamérkőzéssel avatták fel az FK Csíkszereda új klubházát és lelátóját szombaton – tudósít a Maszol hírportál, amelynek beszámolója szerint a szélsőséges AUR párt ezt az ünnepséget is megpróbálta elrontani. A mérkőzést, amelyen a román, a magyar és a székely himnusz is elhangzott, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a helyszínen tekintette meg, mintegy 2500 nézővel együtt. A meccs a székelyföldiek győzelmével végződött.

Az eredetileg tervezett Székelyföld helyett végül FK Csíkszereda néven állhatott ki a stadionavató mérkőzésre a hazai csapat. A kényszerű változtatás oka a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) tiltakozása volt, amellyel egészen az Európai Labdarúgó-szövetségig (UEFA) jutottak. Az UEFA és a Román Labdarúgó-szövetség végül nem engedélyezte a Székelyföld csapatnév használatát, az FK keretében azonban helyet kaptak sepsiszentgyörgyi és marosvásárhelyi játékosok és a Puskás Ferenc labdarúgó Akadémia képviselői.

Nagy öröm, hogy egy ilyen létesítményt adhatnak át Csíkszeredában – jelentette ki ünnepi beszédében Novák Károly Eduárd sportminiszter, aki szerint a pálya és a csíkszeredai klub sikerei (az U19-es korosztály két egymást követő szezonban is megnyerte az országos elit bajnokságot) indokolttá teszik, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a sportolóknak. Leszögezte: Székelyföld erős közösséget alkot, majd köszönetet mondott Magyarország kormányának a támogatásokért.

Hírdetés

Az összetartozás érzését és a sport által létrehozott közösségi élmények erejét emelte ki köszöntőjében Magyarország kormányának sportért felelős államtitkára, dr. Schmidt Ádám. A politikus kihangsúlyozta az FK Csíkszeredánál folyó szakmai munkát, valamint a klub kiemelkedő szerepét a székelyföldi régióban, és úgy vélekedett, hogy mindehhez minden támogatást meg kell adni. Hozzátette: Magyarország kormánya továbbra is kiemelt ágazatként tekint a sportra az anyaországban és határokon túl egyaránt. „Reméljük, a játékosok, a csíkszeredaiak örömüket lelik majd a klubházban és az új lelátóban, amely újabb ékes bizonyítéka annak, hogy ha összefogunk, bármire képesek leszünk” – fogalmazott Schmidt Ádám, és azt kívánta, hogy az álom teljesüljön és az FK Csíkszereda jusson fel az első osztályba.

A sport élményt adó jellegét hangsúlyozta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. Mint fogalmazott: Csíkszereda már nem csupán a jégkorong, hanem a futball fővárosa is, ahol rengeteg gyermek és fiatal sportol. Kiemelte ugyanakkor, hogy Csíkszereda több szempontból, így a sportot tekintve is az erdélyi magyarság védőbástyája.

Az új épületet Darvas Kozma József címzetes esperes plébános áldotta meg. Ezt követően a nézők felállva hallgatták meg a román, a magyar és a székely himnuszt a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar zenei kíséretével, majd a hazai játékosok Székelyföld mezzel ajándékozták meg a vendégeket.

Az FK Csíkszereda U18-as, más klubokban játszó székely játékosokkal is megerősített gárdája egygólos győzelmet aratott Magyarország hasonló korú együttese ellen. A mérkőzést a hazai fiatalok Dusinszki Szabolcs 30. percben szerzett szabadrúgásgóljával nyerték meg – írja a Maszol. A közönség a lefújás után hosszasan ünnepelte mindkét csapat játékosait.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »