A stabil káosz országa

A stabil káosz országa

35 év alatt ilyen rosszul még nem szerveztek választást Romániában – mondják azok, akik a gyakorlati teendőket végezték. Maga a választás sem volt zökkenőmentes – több száz rendellenességet jelentettek a kampány és a kampánycsend idején, illetve a voksolás napján (Háromszéken is volt fennakadás, a mozgóurnák nem jutottak el minden igénylőhöz) –, utána azonban elszabadult a pokol. Hétfőn a nagyvárosokban óriási sorok alakultak ki a szavazólapos zsákok átadásánál, sokan orvosi segítségre is szorultak azok közül, akik 24–30 órai készenlét után órákig étlen-szomjan vártak sorukra a tűző napon; este a fél országban (22 megyében) felfüggesztették a leadási eljárást, kedden kezdtek folyni a büntetőfeljelentések, amelyek elcsalt szavazatok ezreitől a pontatlan vagy meghamisított jegyzőkönyvekig számtalan szabálytalanságra világítanak rá. Sok helyen kellett újraszámolni a szavazatokat (a Konstanca megyei Costinești-en például ötször!), és még csütörtökön sem volt hivatalos végeredmény, csak részleges és ideiglenes adatok.

Felelősök persze nincsenek. A koalíció ünnepel – habár a liberálisoknak nem sok okuk van rá, közel 4000 tanácstagot, mintegy 300 polgármestert, 5 megyevezetői és 2 EP-mandátumot veszítettek 2020-hoz képest –, és már az elnökválasztásról tárgyal. Mintha semmi egyéb gondja nem lenne az országnak, a PSD és a PNL elnökei a még lezáratlan önkormányzati és EP-választások után máris fejest ugrottak a következő nagy vízbe. De rögtön meg is feneklettek: most már nem csupán abban különbözik a véleményük, hogy közös vagy külön államfőjelöltet indítsanak, hanem abban is, amiben eddig egyetértettek, jelesen a szeptemberre előrehozott elnökválasztásban. Hirtelen maguk is rájöttek, hogy ez talán mégsem olyan jó ötlet, Iohannis NATO-főtitkári esélyei sem ezen múlnak. Vagy talán azokkal a feszültségekkel szembesültek, amelyek a leköszönő, de még hivatalban levő, és a megválasztott, de csak ősszel kenyérbe lépő polgármesterek között jelentek meg mindjárt a választások másnapján? Az új elöljárók egy része ugyanis attól tart, hogy a távozók ezután afféle „utánam az özönvíz” módon fognak dolgozni, és súlyos következményekkel járó rossz döntésekkel keserítik meg utódaik életét. A kormányok szoktak így tenni, minden váltáskor azt halljuk, hogy a nehéz örökség miatt nincs haladás.

Hírdetés

Na de legalább van stabilitás. Emellett nemtörődömség és hozzá nem értés, amitől a káosz állandósulni látszik. És jönnek újabb választások az ősszel, amikor a mindeddig Iohannis akaratából uralkodó Ciolacu–Ciucă páros megpróbálja átmenteni a hatalmát a következő évekre. A tét nyilván nem a jó kormányzás: aki alulmarad, attól a pártja meg fog szabadulni. Ezért nem fontosak most a már lejárt választások…

 

Marcel Ciolacu kampányban. Ódzkodik az elnökjelöltségtől. Fotó: Facebook / Partidul Social Democrat


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »