A Smer nem írná alá a kormányprogramot, ha tartalmazná az Európai Unióból és a NATO-ból való kilépést

A Smer nem írná alá a kormányprogramot, ha tartalmazná az Európai Unióból és a NATO-ból való kilépést

A Smer nem lesz olyan kormányban, amely programjának része lenne az Európai Unióból és a NATO-ból való kilépés.

Ezt a Smer elnöke, Robert Fico nyilatkozta a TA3 Politikában (V politike) című vitaműsorban.

Robert Fico szerint

a Smer nem zárja ki senkivel az együttműködést, de világos a külpolitikájuk, és olyan kormánynak nem lesznek a részesei, ahol a NATO-ból és az Európai Unióból való kilépés lenne a téma.

A vitaműsor másik vendége, az SaS elnöke, Richard Sulík egyetért azzal, hogy a parlamenti választások utáni együttműködés a kormányprogramtól és a választások eredményétől is függ. A Smerrel való választás utáni együttműködés lehetőségét azonban kizárta.

Sulík szerint megfelelően fel kell készülni a választásokra.

Főleg az egészségügyre, az oktatásra és az energiaellátásra szeretnének koncentrálni.

Hírdetés

Az SaS jövő hét keddtől kezdi bemutatni a programját.  A Smer-SD a választások előtti kampányban egyebek mellett az emelkedő árak és az életszínvonal megőrzésének a témáira kíván fókuszálni.

A volt miniszterelnök kritizálta azt a médiakampányt, amelyet a NATO szervez Szlovákiában. Robert Fico szerint

a kampány célja, hogy növelje azoknak a szlovákoknak a számát, akik támogatják az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, és növelje bennük a NATO iránti elkötelezettséget.

Az SaS vezetőjének sem tetszik a kampány. Ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy nem ért egyet az Ukrajnának szánt fegyverek szállításának leállításával. 

A felek beszéltek a szakértői kormányról is. Robert Fico kijelentette, hogy

a Smer nem szavazza meg a kormányprogramot, és értelmetlen dokumentumnak minősítette.

Fico bírálta az Ódor-kabinet tétlenségét, elmondása szerint akkor támogatnák őket, ha konkrét javaslatokkal jönnének az energiaárakkal, az egészségüggyel és a gazdasági helyzettel kapcsolatosan.

Az SaS bizalmat szavaz az Ódor-kabinetnek. Richard Sulík szerint a fő ok, amiért megszavazzák a kormányprogramot, hogy ebben az esetben a parlament befolyást gyakorolhat a kormányra, például visszahívhat egy minisztert, ha hibázik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »