A skandinávok fúrják az oroszok olimpiai szereplését

A skandinávok fúrják az oroszok olimpiai szereplését

Svédország, Dánia, Finnország, Izland és Norvégia ötkarikás testülete felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy az ukrajnai háború miatt tiltsa el az orosz és fehérorosz sportolókat, illetve hivatalos személyeket a nemzetközi sporteseményektől.

Az északi régió nemzetei jelezték: ismét ki akarják fejezni rendíthetetlen támogatásukat az ukrán nép felé, valamint a béke követelését is.

„Szilárdan kitartunk álláspontunk mellett” – fogalmaztak közleményükben, és hangsúlyozták: nem most van az ideje, hogy fontolóra vegyék az oroszok és fehéroroszok visszatérését.

A NOB tavaly február végén – az ukrajnai háború kitörését követően – azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy akadályozzák meg az oroszok és a fehéroroszok versenyeken való részvételét. A bizottság idén január 25-én új ajánlást adott ki, amelyben azt indítványozta, hogy azok a sportolók, akik nem vesznek részt aktívan az ukrajnai háború támogatásában – és tisztán, vagyis dopping nélkül készülnek -, semleges státuszban indulhassanak a nemzetközi versenyeken.

A NOB új álláspontjával azonban több állam – többek között Ukrajna, Lengyelország, Lettország és Litvánia – nem ért egyet, és azt szeretnék elérni, hogy az oroszok és fehéroroszok ne szerepelhessenek a 2024-es párizsi játékokon, amíg folytatódik az ukrajnai háború, ráadásul a bojkottot sem tartják kizártnak.

Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága a Fehér Házzal együtt abban az esetben támogatja a NOB szándékát, ha az orosz és fehérorosz versenyzők nem képviselhetik hazájukat, a zászlóikat, címereiket, és a himnuszaikat sem használhatnák.

A feltételekhez kötött visszafogadás ügyében a párizsi rendezők közleményükben leszögezték, hogy tiszteletben tartják a NOB döntését, amely lehetővé teszi az orosz és fehérorosz sportolók újbóli indulását nemzetközi viadalokon.

Hírdetés

A NOB ugyanakkor elutasított mindenféle bojkottal való fenyegetést.

Az európai sportminiszterek várhatóan pénteken tárgyalnak a kérdésről nagy-britanniai találkozójukon.

Közben Anne Hidalgo, Párizs polgármestere is ellenzi, hogy orosz sportolók induljanak a jövő évi olimpián, ha még akkor is tart az ukrajnai háború. A városvezető másfél hete még úgy nyilatkozott a L’Equipe sportnapilapnak, hogy egyetlen sportolót sem lehet kizárni a versenyből pusztán az útlevele alapján, ugyanakkor azt támogatja, hogy az orosz delegáció ne orosz zászló alatt lépjen fel.

A France Infónak kedden viszont már úgy fogalmazott, hogy semleges zászló „nem igazán létezik”,

a hazájukat elhagyó oroszok ugyanakkor a menekültek csapatában ott lehetnek.

Ez utóbbiak szerinte „nem támogatják Vlagyimir Putyint az agressziójában”, és „menekültként, illetve disszidálóként” versenyeznének.

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »